| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


diumenge, 10 d'agost de 2008
>

Vilalba dels Arcs obre l'últim centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre

La nova exposició «Soldats a les trinxeres» reviu les emocions dels combatents en la vida diària

JOSEP MEDINA. Vilalba dels Arcs
Vilalba dels Arcs, municipi de la Terra Alta, va inaugurar ahir a la tarda Soldats a les Trinxeres, el nou centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre. Aquesta exposició, que dóna nom al centre, posa en relleu les condicions de vida dels combatents en el dia a dia de la batalla i també quan no estaven lluitant: la neteja personal, com menjaven, com dormien i com es comunicaven amb familiars i persones estimades. El centre forma part d'un projecte més ampli per recuperar la memòria històrica dels espais de la Batalla i la seva sala compta amb diferents audiovisuals informatius i objectes recuperats a la zona de trinxeres que es podran visitar tots els dies.


+ Sala d'audiovisuals i objectes recuperats al camp de batalla, a Vilalba. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) va inaugurar ahir a la tarda el nou centre d'interpretació a Vilalba dels Arcs. Amb el títol Soldats a les trinxeres, l'exposició que es presenta vol mostrar el dia a dia de la batalla, dels combats i de la construcció de les trinxeres, però també la part més humana del soldat, la vida quotidiana fora de la lluita, en la neteja personal, la manera de preparar el menjar i les formes d'entretenir-se i comunicar-se amb els de casa. «A cada escenari s'explica un fet en concret i si seguim el conjunt de tots veurem que és com un calidoscopi que ens recrearà la Batalla de l'Ebre», va comentar el director científic del Comebe, Josep Maria Solé.

El centre d'interpretació, que estarà obert al públic tots els dies, compta amb una sala amb audiovisuals i plafons informatius que es divideixen en tres àmbits de la lluita rere les trinxeres: defensar, fortificar i atacar. A més, a la sala s'exposen objectes recuperats del camp de batalla, com ara llaunes de sardines, roba i calçat, tubs de pasta de dents, tabac, armes i paper, els quals dibuixen una visió més aproximada de les vivències dels combatents fora de la lluita. Els visitants podran fer un recorregut històric dins la sala i conèixer els objectes que empraven els soldats, a més podran contemplar fotografies de les zones on hi havia les trinxeres i veure i escoltar en unes pantalles de televisió les vivències contades pels supervivents mateixos.

La inauguració del centre coincideix amb el 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre i forma part del projecte concebut pel Comebe per dinamitzar econòmicament la comarca de la Terra Alta, en concret amb el turisme cultural a partir de la recuperació dels valors històrics i culturals de la Batalla de l'Ebre, que va tenir per escenari bona part del territori d'aquesta comarca. El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha invertit un milió d'euros per dur a terme aquests projectes. Maria Jesús Bono, directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, va afirmar haver donat un pas important en aquesta recuperació històrica i que també té un punt de vista local: «aportarà nous valors a la comarca, culturals, patrimonials i històrics per a un públic que trobarà un nou atractiu a la Terra Alta».

JOSEP MARIA SOLÉ
DIRECTOR científic del comebe
«A Vilalba hem agafat el soldat i l'hem convertit en ésser humà, perquè és rere la trinxera quan el soldat mostra la seva humanitat».

«El que hem fet és explicar la vida del soldat en les seves condicions més dures i això ens servirà per potenciar els valors de la pau».


MARIA JESÚS BONO

DIRECTORA GENERAL DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE LA GENERALITAT


«El projecte de la Batalla de l'Ebre no només té una dimensió memorial: també en té una d'estratègica, que mostra els espais de la memòria de Catalunya, el que ha estat la història per la lluita de les llibertats democràtiques».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El darrer dels espais de la batalla

>Vilalba reviu la vida a les trinxeres en el nou centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.