| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de setembre de 2021


dijous, 7 d'agost de 2008
>

Constantí s'oposa a la creació d'un barri a Les Gavarres planificat per la Generalitat

El pla territorial i l'avanç del pla director urbanístic preveuen aquesta zona residencial allunyada del nucli actual

AZAHARA PALOMARES. Constantí
L'aprovació inicial del pla territorial parcial del Camp de Tarragona i el primer avanç del pla director urbanístic de l'àmbit central del territori han estat rebuts amb cert temor a l'Ajuntament de Constantí. La raó és la proposta del Departament de Política Territorial de la Generalitat de crear, dins del terme constantinenc, un eixample residencial a la zona de Les Gavarres. El govern local (PSC i PP) es mostra disconforme amb el projecte, que és contradictori amb el model de creixement que defensen i no s'ajusta a l'ordenació urbanística recentment aprovada. A l'oposició municipal, ERC ha criticat també la proposta, mentre que des del govern català la mesura es justifica perquè es troba en l'àrea d'influència de la futura estació intermodal del Camp.


«Com un barri de Tarragona o de Reus.» Així qualifica el regidor d'ERC a Constantí, Josep Maria Sabaté, la proposta d'eixample residencial a tocar de Les Gavarres previst a la planificació de la Generalitat. Segons es detalla a l'avanç del pla director urbanístic central del Camp de Tarragona (que concreta la planificació del pla territorial en 22 municipis), aquest nou barri ocuparia una extensió d'unes 200 hectàrees, situades a uns dos quilòmetres del nucli actual de Constantí, i a tocar de l'autopista AP-7 (vegeu el gràfic).

Tot i que no s'ha pogut concretar oficialment la densitat que s'aplicaria a aquesta àrea, si es construïssin 50 habitatges per hectàrea (normalment, el mínim en el cas d'un eixample), suposaria augmentar la població del municipi en 25.000 habitants, quan Constantí tot just acaba de superar els 5.000 veïns.FUTURA DEMANDA
El director general d'Actuacions Estratègiques i Polítiques de Sòl, Joan Llort, va explicar ahir que la proposta es vincula amb la demanda «d'assentament d'activitats i habitatges» a l'àrea d'influència de la futura estació intermodal que es construirà a l'aeroport de Reus, a tocar també del terme de Constantí. «No és un objecte al mig del no-res, sinó que és un punt òptim i d'una immillorable centralitat», va afirmar. Per Llort, un cop entri en marxa la nova infraestructura, «la demanda serà tan evident que ningú en dubtarà».

Tot i això, el cap d'Actuacions Estratègiques de la Generalitat va recordar que la proposta està encara en fase embrionària (de moment, s'ha enviat un primer esbós del pla director urbanístic als ajuntaments afectats perquè hi facin propostes) i que, en cap moment, podrà «canviar el règim del sòl pel seu compte», ja que aquesta decisió correspon al consistori.

De fet, Constantí ha acabat aquest any els tràmits per a l'aprovació d'una revisió del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que, precisament, qualifica aquests terrenys com a sòl no urbanitzable, ja que el consistori ha optat per centrar el creixement demogràfic al voltant del nucli actual. «Això no canviarà aquestes decisions, però hem de recordar que estem parlant d'una planificació a 25 anys, que és molt més a llarg termini que un POUM», va explicar Llort.NOVA ESTACIÓ
L'hipotètic eixample de Constantí –que estaria més proper al centre de Tarragona que alguns barris de la perifèria de la ciutat– explicaria també la decisió de la Generalitat de crear una estació de la línia de rodalies entre Tarragona i Reus a Les Gavarres, mentre que el nucli actual de Constantí continuarà sense tenir servei ferroviari directe.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'Ajuntament presentarà al·legacions

>El govern planifica un barri de 25.000 habitants entre Constantí i Les Gavarres

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.