dimecres, 6 d'agost de 2008 > Les llimones, l'oli i la farina són els aliments que més s'encareixen
EFE.
Madrid Els preus de les llimones, l'oli i la farina, que es van mantenir al juliol, acumulen en un any augments d'un 64,2% en el primer cas, d'un 47,1% en el segon i d'un 31,3% en el tercer. Les dades corresponents només al juliol indiquen que el mes passat va pujar sobretot el preu de les gambes (10,6%), el pernil cuit (6,6%), el lluç congelat (5,7%) i les taronges (4,8%). A més, segons el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, en els últims dotze mesos els espaguetis s'han encarit un 26,6%; la llet, un 21,8%; les taronges, un 15,5%, i l'arròs, una mica més d'un 14%, i les sardines, el pa de motlle i les lluces ho van fer més d'un 13%. Per sota d'aquest percentatge es van situar les puges de les bledes, la mantega i la brioixeria, el preu de les quals va augmentar més d'un 12%, i les del pollastre, els ous, els iogurts i els tomàquets, que s'han encarit entre un 10% i un 12% des del juliol de l'any passat. Amb increments d'entre el 6% i el 10% hi ha les lluces, les salsitxes de Frankfurt, les gambes congelades i la xocolata. Contra aquestes fortes puges, en els últims dotze mesos, l'abaratiment més destacat ha estat el de les cebes, amb una baixa d'un 9,75%, seguit del dels pebrots verds i els aladrocs, que van baixar una mica més d'un 5%, i de l'oli d'oliva i les mongetes verdes, amb més d'un 3%. Amb descensos d'entre el 0,8% i el 2% hi ha el salmó, els musclos, les patates, els tomàquets i el sucre.
|