| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 17 de setembre de 2021


dimecres, 6 d'agost de 2008
>

Troben per primer cop una óssa i dos cadells al costat nord del Cadí

Tècnics de Medi Natural van confirmar dimecres la seva presència a Alàs i Cerc

XAVIER MIRÓ. Barcelona
L'ós del Pirineu ha fet un pas més per ampliar el seu territori i ja ha arribat a la serra del Cadí. Tècnics de Medi Natural confirmaven dimecres passat la presència d'una óssa i dos cadells d'aproximadament dos anys a les planes i herbassars del vessant nord-oest de la serra, al municipi d'Alàs i Cerc (Alt Urgell). És el primer cop que es confirma la presència d'aquests mamífers per sota del curs del riu Segre i la carretera N-260, que fan de frontera entre el Pirineu i el Prepirineu de la Seu a Puigcerdà.


+ El cadell d'ós bru Neré en una imatge d'arxiu a la Vall d'Aran. Foto: SANTIAGO PALAZÓN
El primer avís es va donar el divendres 25 de juliol. Des del Parc Natural del Cadí-Moixeró es va informar el Departament de Medi Ambient de la possibilitat que una óssa amb un cadell haguessin fet cap a les planes del municipi d'Alàs i Cerc, a pocs quilòmetres de la Seu d'Urgell i al costat sud del curs del riu Segre i de l'N-260 que uneix la capital de l'Alt Urgell amb Puigcerdà. En cas que es confirmi, el fet representaria que, per primer cop, es tindria constància de la presència a la serra del Cadí d'exemplars dels óssos alliberats els anys 1996, 1997 i 2006 al Pirineu. Els tècnics de la direcció general de Medi Natural del Departament de Medi Ambient van fer una prospecció a la zona on suposadament havien estat vistos. Per l'àrea es van instal·lar paranys de pèls i tres càmeres fotogràfiques. Els tècnics també van fer una prospecció per les planes i els herbassars situats al vessant nord de la serra i, en darrer terme, es van programar esperes diürnes i nocturnes amb l'objectiu d'observar els óssos. El dia després, el dissabte 26 de juliol, es va localitzar un possible excrement d'ós bru en una de les planes i no va ser fins dimecres 30 quan, al capvespre, els tècnics van poder observar tres exemplars d'ós, una femella amb dues cries, probablement de segon any, al mateix vessant nord de la serra. Dijous passat es va trobar un altre possible excrement d'aquest animal en el mateix lloc on havien estat observats el capvespre anterior. Les mostres de femta han estat enviades a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona per confirmar que es tracta d'excrements d'ós. Fins ahir, la revisió de les imatges de les càmeres fotogràfiques i dels paranys de pèls no han donat resultats positius. Els óssos del Pirineu provenen dels exemplars d'Eslovènia que s'hi van alliberar els anys 1996, 1997 i 2006. Es considera que actualment conformen una comunitat d'entre 15 i 20 exemplars distribuïts pels dos vessants del Pirineu Occidental i Central, amb presència ja en espais més al sud i a l'est.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Troben per primer cop óssos al costat nord de la serra del Cadí

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.