| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 14 d'octubre de 2019


divendres, 25 de juliol de 2008
>

A punt per fer foc

Les pirotècnies que concursen aquests dies en els focs de Blanes treballen intensament les hores prèvies a cada espectacle per tenir-ho tot a punt i que res no falli a l'hora de la veritat

JORDI COLOMER. Blanes

 Foto: EUDALD PICAS

 Foto: EUDALD PICAS

+ Hores prèvies al començament dels focs, dimarts passat a sa Palomera. Foto: EUDALD PICAS

Els focs d'artifici són l'emblema de la festa major de Blanes, i per això de fa ja uns quants anys l'Ajuntament treballa bona part de l'any per oferir un alt nivell en el concurs que edició rere edició omple les platges de la vila. Dimarts passat va obrir els focs la pirotècnia Tomás, del País Valencià, prestigiosa empresa que ja ha guanyat a Blanes en tres ocasions, l'última l'any passat. Ser l'encarregat d'obrir el concurs té avantatges i desavantatges. Entre aquests, tenir més temps per muntar tot el preparatiu a la roca de sa Palomera, ja que els treballadors de Tomás van aprofitar la nit anterior, ja que encara no hi havia concurs, per començar a fer tot el muntatge. Això, però, tampoc no els salva de llevar-se ben d'hora el dia de l'espectacle, perquè de feina, n'hi ha, i molta. Un any més, aquesta pirotècnia ha portat «el millor de la casa», ja que a Blanes es fa un dels concursos més prestigiosos, i el fet d'haver guanyat tres anys «obliga a més». De fet, les pirotècnies participants majoritàriament ho porten tot «premuntat» i amb un plànol en què s'indica on va cada cosa, i arribats a Blanes només cal col·locar-ho tot al seu lloc i mirar que tot el material i els mecanismes funcionin correctament, feina que tampoc no és bufar i fer ampolles, i ningú no vol anar amb el foc a la cua a l'últim moment. Tot això, sempre, dins de la zona de seguretat habilitada i tancada per Protecció Civil, on les tanques separen dues imatges ben diferents, les d'uns operaris instal·lant i remenant quilos i quilos de material pirotècnic i un munt de cables, i la de centenars de banyistes que gaudeixen del sol i la platja a pocs metres de distància.

Els mecanismes d'iniciació dels focs són variats. Per exemple, la pirotècnia Tomás té tres possibilitats, un comandament a distància, una consola i un ordinador.

Expliquen que a Blanes no hi ha cap problema, però que en un altre prestigiós concurs de l'Estat espanyol, el de Sant Sebastià, cal ser un xic més rudimentaris i fer servir cables amb diferents receptors per culpa dels inhibidors de freqüències que s'usen per prevenir possibles atemptats amb comandaments a distància.

Tornant a Blanes, la pirotècnica Tomàs té clar, després de tres victòries, què cal tenir en compte per fer un bon paper a Blanes: que hi hagi un jurat tècnic i un de popular, i a part de no fer cap errada en l'execució, també cal innovar i presentar novetats.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.