| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 25 d'agost de 2019


dilluns, 21 de juliol de 2008
>

Vacances d'esforç compartit

Una festa a Sant Cugat tanca una jornada per als drets sahrauís, amb els 725 infants acollits per les famílies catalanes

MAR CARRERA EFE. Sant Cugat del Vallès

+ Nens sahrauís al Parc Central a Sant Cugat, ahir, al concert del grup Estrella Polisaria. Foto: M.C.

«Sempre has de pensar que el primer esforç el fan ells», deia ahir Sílvia Brun, de l'associació Hammada (Cambrils), una de les mares que participa en el programa Vacances en pau, organitzat per la delegació del Front Polisari a Catalunya amb el suport d'entitats catalanes i municipis. Brun, que és el primer cop que acull un dels 725 infants sahrauís que han vingut enguany dels camps de refugiats a Algèria, reconeix que, als menuts, al principi tot els pot semblar perillós: des de la vitroceràmica que «crema» fins als cotxes. El seu cas és més complex, ja que la Fatimetu, la nena sahrauí de 9 anys que estarà de vacances el juliol i agost a casa, té mancances en la parla. Fatimetu va ser una de les participants a la festa que es va fer a Sant Cugat del Vallès, organitzada per l'associació Sant Cugat amb el poble sahrauí i l'Ajuntament, que va aplegar unes 2.500 persones, entre infants i famílies de trenta comarques catalanes.

La jornada va començar amb una manifestació al matí, que va reunir un miler de persones a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, i unes 2.500 segons el delegat del Front Polisari, Oualad Moussa. Una marxa que, coincidint amb l'any internacional en defensa dels drets humans al Sàhara Occidental, denunciava les «detencions il·legals i arbitràries, la marginació laboral i l'assetjament constant» que pateix la població sahrauí per reclamar allò que «reconeixen més de 50 resolucions aprovades per l'ONU: el dret a l'autodeterminació i a ser independents». «El Marroc no té voluntat política d'entrar en negociacions», va queixar-se Moussa, tot recordant que al març s'havien trencat les negociacions directes entre el Front Polisari i la representació marroquina. Per això, el delegat va instar la Generalitat i l'Estat a implicar-se «més políticament» per buscar solucions al drama de fa més de 30 anys. Moussa va deixar enrere «els malentesos» que hi havia hagut des de la delegació i la coordinadora catalana que abans centralitzava l'acollida d'infants amb algunes entitats del territori, i va dir que ara detecta «una bona dinàmica».

Durant l'acte a Sant Cugat, es va fer un dinar popular i es van instal·lar haimes, les tendes de la terra sahrauí. La presidenta de l'associació Lloret amb el Sàhara, Mercè Riera, va seguir de prop el concert d'Estrella Polisaria. «Els sahrauís són gent encantadora i et donen molt, i no volen res a canvi», va dir Riera. Els vincles es poden fer forts. Mari Paz San Miguel, de l'Hospitalet, arran d'unes colònies, va decidir acollir de manera indefinida un noi amb deficiència. Han passat cinc anys, en Mohammed té 22 anys, va a l'escola d'adults i és voluntari de la Creu Roja.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.