| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 26 de febrer de 2024


diumenge, 20 de juliol de 2008
>

Horta de Sant Joan prepara la celebració del centenari de la segona estada de Picasso

S'organitzaran dues exposicions d'originals i de fotografies fetes per l'artista, així com un simposi sobre el cubisme

ROSER ROYO. Horta de Sant Joan
El Centre Picasso d'Horta de Sant Joan ja està preparant els actes de commemoració del que es considera un dels esdeveniments que més han marcat la història d'aquest municipi de la Terra Alta: la segona estada del pintor malagueny, Pablo Picasso, a la localitat. Molts estudiosos consideren aquesta segona estada, de final de juny a final de setembre del 1909, com la gènesi del cubisme. De fet, tot i que les Senyoretes d'Avinyó són del 1907, l'evolució de Picasso cap al cubisme més geomètric es va forjar a Horta l'estiu del 1909, quan el pintor va crear una cinquantena de quadres d'aquest estil innovador i trencador en el moment inspirats en els paisatges de la Terra Alta. Per això els organitzadors volen que el centenari de la segona estada tinga un abast nacional.
+ Instantània de la bassa d'Horta feta per Picasso el 1909, autoretrat del pintor a l'hostal del Trompet d'Horta i el quadre cubista de la bassa. Foto: EL PUNT

Els vincles de Picasso amb Horta es refermen. En pocs llocs de Catalunya el pintor malagueny va viure estades tan llargues com en aquest municipi de la Terra Alta. La primera va ser del juny del 1898 al febrer del 1899, quan només tenia setze anys i va vindre convidat pel seu amic Manel Pallarés, natural d'Horta i que estudiava amb ell a Barcelona. I la segona, més de deu anys després, quan Picasso ja era un pintor reconegut a París i assajava els inicis del cubisme. «És molt significatiu que tornés a Horta. Va tornar sabent què hi trobaria: paisatges que li anirien molt bé per al cubisme», explica Elies Gaston, president del Centre Picasso d'Horta, tot precisant que si la primera estada va ser important des del punt de vista humà, la segona, a la fonda del Trompet, ho va ser per la gran producció artística: uns cinquanta quadres de paisatges del municipi, alguns d'ells de gran format, creats amb la fórmula trencadora del cubisme. «Amb Picasso, va venir Fernande Olivier, la seua companya en aquell moment, qui es va passar l'estiu escrivint a la seues amigues de París i queixant-se que Picasso la tenia una mica abandonada», afegix Gaston.

Per celebrar aquesta segona estada del pintor a Horta, el Centre Picasso d'Horta ha preparat dues exposicions per al 2009. Una de fotografies fetes pel mateix artista en diferents espais del municipi, que s'exposarà del juny a l'octubre al convent de Sant Salvador. I una altra, els mesos de setembre i octubre al Centre Picasso d'Horta, de retrats originals del pintor als seus amics de joventut de Barcelona. N'hi haurà uns trenta, la majoria cedits pel Museu Picasso de Barcelona i també de particulars. «La mostra tindrà un contingut simbòlic com si Picasso i el seu amic d'Horta, Manel Pallarés, fessen d'amfitrions dels seus amics de joventut a Horta, cent anys després», argumenta Gaston. Seran retrats tots pintats del 1898 al 1904, entre els quals hi ha el de Ricard Opisso, Enric Morera, Carles Casagemas i el mateix Manel Pallarés.

Pel que fa a l'exposició fotogràfica, inclourà una vintena d'imatges, cedides pel Museu Picasso de París i algunes de l'herència de Dora Maar. «Eren les fotos que feia Picasso per enviar als seus representants per justificar que els quadres cubistes que pintava es basaven en la realitat», diu Gaston, i afegia que aquestes fotografies tenen un doble interès: l'haver estat preses per Picasso i ser les primeres fotografies que es van fer d'Horta. Hi destaca la zona de la bassa o la muntanya de Santa Bàrbara.

El Centre Picasso també prepara un simposi per al setembre del 2009 per debatre el cubisme. NOTÍCIES RELACIONADES

>Falta el finançament

>El Centre Picasso d'Horta prepara dues exposicions d'originals i de fotografies de l'artista

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.