| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 17 de novembre de 2019


diumenge, 20 de juliol de 2008
>

Hotels més grans en detriment de les microempreses
L'estudi especifica que en els darrers anys hi ha hagut una reducció del nombre d'hotels –el 2004 hi havia prop de 1.900 empreses hoteleres mentre que el 2007 n'hi havia unes 1.800–. El gros d'aquestes empreses –és un 58% del cens a Catalunya– són microempreses, amb menys de deu assalariats. «En termes dinàmics, la reducció en el nombre total d'empreses s'atribueix a la davallada del nombre de microempreses. Aquest patró indicaria un procés de modernització i adaptació del cens davant les condicions competitives, dirigit als increments de mida i la pèrdua de pes de les empreses molt petites, incapaces d'afrontar degudament la pressió competitiva sense massa crítica mínima», diu l'informe.

Per demarcacions, Barcelona és on es localitzen la majoria d'empreses, en concret el 45% del total –807 el 2007–. El grup més nombrós és el de microempreses, amb el 53% del total de la demarcació. A diferència del que ha succeït a Catalunya, el nombre d'empreses amb assalariats a Barcelona augmenta, malgrat la reducció experimentada en la quantitat de microempreses. El resultat global s'explica en l'augment de les empreses de mida mitjana, que entre 2004 i 2007 és del 22%.

Girona és la segona amb relació al nombre d'empreses, amb un total de 563 el juny del 2007. «Novament, les microempreses formen el grup més nombrós», diu. En aquest cas, la reducció en el cens d'empreses ha estat molt significativa els darrers anys, amb una pèrdua acumulada el període 2004-20007 del 9,8%, a causa de la reducció del nombre de microempreses.

Tarragona ha experimentat un lleuger minvament en el número total d'empreses per la reducció del nombre de microempreses, malgrat l'augment del nombre de petites i, sobretot, de mitjanes.

Pel que fa a la categoria dels establiments, l'oferta d'allotjament en hotels de quatre i cinc estrelles s'ha incrementat en els darrers anys, sobretot a la zona de Barcelona, que ja disposa de la meitat dels allotjaments de cinc estrelles de Catalunya (16 de 31), «per sobre d'altres zones amb un alt atractiu turístic, com la Costa Brava (7 establiments) i els Pirineus (3 establiments)». L'estudi constata que els tres municipis amb més allotjament hoteler a Catalunya són Barcelona, Lloret de Mar i Salou, i que «destinacions tradicionals de costa com Lloret de Mar, Cambrils i Salou experimenten un procés d'estabilitat en el nombre d'establiments i places». «Són destinacions que no han aconseguit fins ara aprofitar els seus recursos de manera significativa amb vista als mesos d'hivern», diuen.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.