| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dissabte, 19 de juliol de 2008
>

Inquietud a França per dues fuites radioactives en menys de quinze dies

Detecten un vessament de material nuclear a la mateixa regió on fa 12 dies n'hi va haver un de 74 quilos d'urani

NARCÍS GENÍS.
Les dues fuites de material radioactiu que hi ha hagut al sud-est de França, en menys de quinze dies, han provocat un debat sobre la seguretat i la falta de controls suficients entorn de les centrals nuclears i les indústries auxiliars. Ahir es van detectar vessaments radioactius en una fàbrica de tractament de productes nuclears a Romans d'Isèra, en el mateix departament on fa dotze dies hi va haver un abocament de 74 quilos d'urani –360 segons organitzacions ecologistes– procedents de la central de Tricastin. A més, en aquesta regió s'ha comprovat que la capa freàtica d'una amplia zona propera al riu Roine esta contaminada per elements radioactius. Ahir el ministre d'Ecologia, Jean-Louis Borloo, va prometre revisar les mesures de seguretat.


La fuita, causada per la ruptura d'una canalització, en una fàbrica explotada per una filial del gegant nuclear francès Areva, a Romans d'Isèra, segons l'Autoritat de Seguretat Nuclear (ASN) francesa «no té impacte sobre el medi ambient», ja que considera que l'urani detectat és de només uns centenars de grams.

L'incident és el segon des del passat 7 de juliol a l'Estat francès, on ahir va ser acomiadat el director de la fàbrica Socatri d'Areva a la central nuclear de Tricastin pels «errors» comesos després del vessament de 74 quilos d'urani. L'empresa va admetre que «la falta de coordinació» entre els seus equips de treball i explotació va ser l'origen de l'incident. La presidenta d'Areva, Anne Lauvergeon, va visitar ahir la zona, enmig d'un ambient tibant a causa de la inquietud de la població local.

Segons les mesures realitzades per l'Institut de Radioprotecció i Seguretat Nuclear (IRSN), els 74 quilos d'urani es van acabar dissolent en diversos corrents d'aigua, que van a parar al riu Roine. No obstant això, aquestes mateixes anàlisis van permetre descobrir que la capa freàtica pròxima a la central de Tricastin té alts nivells de pol·lució nuclear amb un origen i antiguitat desconeguts.

El ministre d'Ecologia, Jean-Louis Borloo, va anunciar dijous que França verificarà l'estat de les capes freàtiques pròximes a totes les centrals nuclears del país. Segons la prefectura del departament regional, aquest incident, que ha estat catalogat en un nivell 1 de l'escala internacional que arriba fins a 7, no té «cap impacte mediambiental de moment».

Les revelacions sobre aquestes fuites poden tenir conseqüències polítiques en un moment en què el govern francès planteja una reactivació del programa nuclear, amb la possible construcció d'una segona central de tecnologia EPR a més de la que s'està aixecant a la costa de Normandia. NOTÍCIES RELACIONADES

>Igual que a Ascó

>Dos accidents nuclears seguits a França causen inquietud

>Dues fuites radioactives a França

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.