| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 24 de febrer de 2024


dissabte, 19 de juliol de 2008
>

El camp de batalla, setanta anys després

Visitar els espais museïtzats és la millor manera de redescobrir la història en el mateixos llocs on es va escriure

JORDI PRADES. Gandesa
El fruit dels treballs duts a terme després que es posessin en marxa les primeres iniciatives per museïtzar la Batalla de l'Ebre sobre el terreny són visibles a la Terra Alta deu anys després. Als centres d'interpretació del Pinell de Brai i Batea i als sis espais històrics habilitats pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) se sumaran el 25 de juliol el centre de Corbera 115 dies i, el 9 d'agost, el centre de Vilalba Soldats a la trinxera, a més dels quatre espais nous en els quals s'està treballant. La celebració, la setmana que ve, del 70è aniversari del pas de l'Ebre per part de l'exèrcit de la República ha fet incrementar notablement el nombre de persones que s'interessen per redescobrir la història en el mateix territori on es va escriure.

«Un passat, una història, records, dolor, 115 dies, més de 100.000 baixes... Fem memòria. Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la.» El Consorci Memorial Batalla de l'Ebre (Comebe) presenta així els continguts de la seva oferta expositiva i de turisme històric i cultural, estructurada a partir del punt d'acollida de Corbera.DOS CENTRES MÉS
El 25 de juliol, quan es commemorarà l'efemèride dels setanta anys, el president de la Generalitat inaugurarà el centre 115 dies, el principal equipament del Comebe. Més endavant es podrà visitar el centre de Vilalba sobre la vida diària que feien els soldats quan no combatien al front. L'exposició, dividida en quatre àmbits, explicarà de forma detallada com ocupaven el seu temps i com cobrien necessitats bàsiques com beure, menjar, escalfar-se, dormir... i temes relacionats amb la higiene i la salut, les lectures, els jocs i les cançons. També s'hi projectarà un audiovisual amb testimonis orals que explicaran els combats amb l'enemic i el dia a dia a la primera línia de front.

ESPAIS HISTÒRICS
Pel que fa als espais històrics, a més dels sis que ja estan museïtzats (les cases caigudes i la Punta Alta a la cota 705 del Pinell, les trinxeres dels Barrancs de Vilalba, les Devees de la Fatarella, l'ossera de Camposines i el Poble Vell de Corbera) el Comebe instal·larà pròximament senyalització i plafons interpretatius al Coll del Moro, el Bassot de Vilalba, els Quatre Camins i el castell de Móra d'Ebre i la zona per on els republicans van creuar el riu a la capital riberenca. Com a complement, el Comebe també ha dissenyat una ruta formada per vuit espais visitables pels indrets més significatius relacionats amb la batalla de l'Ebre.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«115 dies».

>Trinxeres a les Devees i als Barrancs.

>Memorial de les Camposines.

>El Poble Vell.

>Propaganda al Pinell.

>L'últim centre obert, a Batea.

>Dijous es presenta el nou llibre d'El Punt sobre la Guerra Civil al Camp i l'Ebre

>Punts d'interès de referència fora del circuit oficial

>Móra d'Ebre rebrà veterans de guerra i els millors historiadors del conflicte

>«Deixarem de banda el romanticisme, si és que alguna guerra en té cap»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.