| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


dissabte, 19 de juliol de 2008
>

Els festivals obren la gran cursa de l'estiu

Peralada, Cap Roig, Torroella i Porta Ferrada van coincidir ahir per primera vegada en una temporada difícil per a tothom

XAVIER CASTILLÓN. Girona
Els quatre grans festivals empordanesos van coincidir ahir per primera vegada aquest estiu: es va inaugurar el 28è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, amb la seva orquestra històrica, l'Acadèmia 1750, dirigida per Alfredo Bernardini, i paral·lelament va tenir lloc la inauguració oficial de 22è Festival Castell de Peralada, amb Kurt Masur dirigint l'Orquestra Nacional de França. Mentrestant, a Cap Roig, l'italià Franco Battiato va mostrar que no viu de les rendes dels seus èxits passats, i al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols va tenir lloc el primer ple absolut de la temporada, amb l'homenatge que Maria Creuza i Toquinho van oferir al mestre Vinícius de Moraes. De moment, hi ha públic per a tothom, tot i la sensació de crisi general.


+ Un moment del concert inaugural del festival de Peralada, protagonitzat per Kurt Masur dirigint l'Orquestra Nacional de França. Foto: MIQUEL GONZÁLEZ

 Foto: PERE DURAN PERE CARRERAS

+ Franco Battiato a Cap Roig (esquerra) i Maria Creuza i Toquinho, ahir a Sant Feliu de Guíxols. Foto: PERE DURAN PERE CARRERAS

A partir d'ara serà bastant habitual per la resta de juliol i bona part de l'agost que les programacions dels quatre principals festivals empordanesos coincideixen en més d'una jornada intensiva que posarà a prova la capacitat d'elecció del melòman més exigent. A més a més, els grans festivals d'estiu van acompanyats d'una creixent oferta de festivals i cicles de música de format petit i mitjà arreu de les comarques gironines.PERALADA.
El Festival Castell de Peralada es va posar en marxa dijous amb el concert de Chucho i Bebo Valdés, però la inauguració oficial va tenir lloc ahir a la nit amb una de les principals batutes actuals, la de Kurt Masur (1927), dirigint l'Orquestra Nacional de França en la interpretació de la cinquena i la sisena simfonia de Beethoven. Demà el festival farà un nou canvi de registre amb el concert que oferiran l'andalusa Martirio i la mexicana Lila Downs, en exclusiva a Catalunya, acompanyades del grup Son de la Frontera. Una experiència mestissa de primer ordre.

CAP ROIG.
Després de la superba inauguració de Return to Forever i de la trista suspensió del concert de Raimon per la pluja de dissabte passat, aquest cap de setmana el festival de la Fundació Caixa Girona ha programat dos noms que són garantia de qualitat: ahir, l'italià Franco Battiato es va presentar a Calella de Palafrugell amb diverses formacions instrumentals, en una curiosa combinació molt pròpia del seu esperit inquiet, i avui està prevista l'actuació de Pink Martini, probablement la banda més europea de l'escena musical nord-americana, amb el seu sofisticat pop easy-listening i uns quants èxits inoblidables.

TORROELLA.
Aquest festival considerat estratègic pel Departament de Cultura de la Generalitat va obrir ahir la programació de la seva 28a edició, amb un concert de l'orquestra històrica del festival, ara anomenada Acadèmia 1750, que va dirigir Alfredo Bernardini, amb la soprano Isabel Rey com a solista d'un programa titulat L'Sturm und Drang o la gènesi del romanticisme musical.

Avui, també a l'església de Torroella, hi tindrà lloc un concert del duo de piano que formen les germanes Katia i Marielle Labèque. Demà diumenge, a Can Quintana, començarà també la programació de l'Off, amb l'actuació dels professors del curs d'estiu de l'Aula de Música Tradicional i Popular, el Festcat. Aquest concert, com tots els del festival Off, serà gratuït.PORTA FERRADA.
El Festival de la Porta Ferrada va rebre ahir la molt esperada visita de Toquinho i Maria Creuza, dos noms destacats de la música popular brasilera que van oferir tot un homenatge al gran mestre Vinícius de Moraes, amb el qual van compartir nits glorioses en un mític local de Buenos Aires anomenat La Fusa, on es va gravar un doble disc meravellós. El cap de setmana es completarà amb la representació, demà al Teatre Auditori Municipal, de l'obra Homer, Ilíada, d'Alessandro Baricco, amb Lluís Soler, Marta Marco i Jordi Boixaderas.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els altres festivals

>Tots els festivals, en solfa.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.