| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de setembre de 2021


dijous, 17 de juliol de 2008
>

Les centrals nuclears catalanes van protagonitzar prop d'un 60% dels successos a l'Estat el 2008

Ascó I és el reactor amb més incidències i més greus durant el primer semestre

A.P.. Tarragona
Les tres centrals nuclears catalanes (Ascó I i II i Vandellòs II) van concentrar durant el primer semestre del 2008 més de la meitat dels successos notificats, segons l'informe fet públic ahir pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Els tres reactors dins de la demarcació tarragonina van acumular un total de 20 incidències, i les altres cinc centrals de l'Estat tan sols en van sumar catorze més. Ascó I és la que lidera el rànquing de problemes detectats, amb els dos successos més greus d'aquest any.


+ Les centrals d'Ascó i Vandellòs sumen 34 successos. Foto: EFE

Fins al 30 de juny passat, Ascó I i II són les dues instal·lacions que han donat més maldecaps al CSN, amb vuit successos notificats la primera i set la segona. Vandellòs II les segueix de prop amb un total de cinc incidències, tot i que es veu superada de poc per Cofrentes (València), amb sis. En total, les centrals catalanes acumulen un 59% dels 34 successos registrats pel CSN des del principi d'any.

Del conjunt de notificacions, tan sols dues han tingut significació per a la seguretat (és a dir, es troben per sobre del nivell INES 0), i totes dues es van produir al reactor d'Ascó I. De fet, aquesta central ha estat la protagonista del primer incident de nivell 2 des de l'any 2004, quan a l'abril es va fer pública la detecció de partícules radioactives tant a l'interior com a l'exterior d'Ascó I. Durant aquests sis mesos, a més, també s'hi va detectar un succés de nivell 1 després que es trobés radioactivitat procedent de la instal·lació a l'entrada d'una empresa de reciclatge.BAIXEN LES XIFRES GLOBALS
Malgrat el balanç pel que fa a les tres centrals catalanes, el CSN va celebrar ahir el descens del nombre global de successos durant els primers sis mesos de l'any respecte del 2007. Així, enguany s'han produït setze notificacions menys que durant el mateix període de l'exercici anterior, i les xifres totals estan fins i tot per sota de la mitjana des del 1990, quan es va començar a aplicar el mètode actual de classificació dels successos. Segons el CSN, des de llavors la mitjana d'incidències ha baixat de 80 a 63 cada any.

Amb aquestes noves dades, el CSN situa la mitjana de successos per reactor en set anuals, una situació que consideren comparable a la registrada a països com ara els Estats Units (cinc per reactor i any), Alemanya (set) i França (deu). L'acumulació d'incidents a les tres centrals catalanes les situarà, però, per sobre d'aquesta mitjana estatal.

Un 40% dels successos d'aquest any es relacionen amb l'actuació dels sistemes de seguretat, seguits per problemes d'operació (35%), imprevistos (24%) i deficiències (9%).ELS PITJORS DES DEL 1992
L'incident de nivell 2 registrat enguany a Ascó I ha estat el tercer notificat al CSN des del 1990, i el segon des del 1992 que es produeix en terres catalanes, amb el de Vandellòs II el 2004. De fet, tan sols la central de Trillo (Guadalajara) va tenir un problema similar ara fa setze anys. Pel que fa a les anomalies de nivell 1, amb la produïda enguany a Ascó I ja són 40 des del 1990.
Ascó I - 8 successos (un incident de nivell 2 i una anomalia de nivell 1).

Ascó II - 7 successos

Cofrentes (València) - 6 successos

Vandellòs II - 5 successos

Trillo (Guadalajara) - 4 successos

Almaraz II (Càceres) - 2 successos

Almaraz I (Càceres) - 1 succés

Santa María de Garoña (Burgos) - 1 succés


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les centrals nuclears catalanes protagonitzen un 60% dels incidents de tot l'Estat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.