| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 18 de setembre de 2021


dimecres, 16 de juliol de 2008
>

Miquel ja no és nom de Tetra Brik

Amb el suport de la Fundació Arrels, l'autor de còmics i pintor Miquel Fuster surt de l'infern de viure al carrer. Ara està dibuixant una historieta sobre aquests 15 anys de dura vivència

la contra

JAUME VIDAL.

Miguel Fuster és dibuixant de còmics. Però fins no fa gaires anys també se'l podia definir com a sense sostre. Miquel Fuster és tot un personatge. Té prou atractius periodístics com per dedicar-li una contra, però això tant se me'n dóna perquè Miquel Fuster és el meu amic. El primer amic que em va fer adonar que els captaires tenen nom i cognom. I també un passat.

Miquel Fuster va començar com a noi d'encàrrecs a l'editorial Bruguera, on va fer el primer aprenentatge. Més tard va dibuixar per Selecciones Ilustradas i per Norma. En les dues agències va dibuixar guions romàntics per mig Europa. Dibuixava al seu estudi, un cau on s'amuntegaven ampolles de ginebra, llibres d'art, tebeos de Julieta Jones i moltes andròmines. Tantes, que una de les habitacions no es podia obrir, perquè els trastos vells havien bloquejat la porta. I ja ningú intentava entrar-hi. Els ningú no eren ni la dona ni el fill de miguelito. Fuster s'havia casat jove, i jove s'havia separat. Fuster vivia sol en un pis de lloguer a tocar la plaça Bonet i Muixí de Sants, coneguda abans que el Miquel hi dormís en un dels seus bancs, com a plaça Màlaga. El pis on vivia era el mateix en què de petit havia viscut amb els seus pares.

Els molts ningú que corrien per l'estudi de Fuster, que ell mateix havia batejat eufemísticament amb el nom d'Studio 13 (Olzinelles, 13), eren un ventall generacional ampli. Per la banda alta hi havia els seus companys dibuixants, gent de pes en la professió com ara Manfred Sommer (creador de Frank Cappa) mort no fa gaire, Luis García o Carlos Giménez (el Miquel surt en diversos episodis de Los profesionales). Molts dissabtes anava a dinar a l'estudi el seu fill, i de dilluns a diumenge hi fixaven tota mena de jovenalla que trobava atractiu seure al voltant de la taula de dibuix del Miquel, mentre ell mostrava la seva habilitat per fer perfils de noies adolescents i explicar anècdotes de dibuixants de l'època en què anaven a lligar go-gos de les discoteques de la Costa Brava. De tant en tant, el ritual obligava a aixecar-se i preparar uns gintònics. Si l'ampolla de larios era buida, calia fer un escote.

A l'estudi d'en Miquel sembre hi havia gent. Ara entro, ara surto. A vegades no obria la porta. O ressaca, o urgència extrema per lliurar les planes.

L'alcohol havia animat unes festes memorables, però l'alcohol també el va portar al carrer. El detonant va ser el misteriós incendi de la seva casa. Entre un jaja i un jeje, Miquel va quedar sense sostre, i els pitjors somnis del dibuixant es van fer realitat. L'esperaven quinze anys al carrer. Uns anys en què el Miquel va haver de conèixer els codis del carrer mentre els amics d'abans justificaven entre ells el fet de canviar de vorera en veure'l.

Després de moltes i dures vivències, Miquel Fuster s'ha reinventat. Amb l'ajut de la Fundació Arrels, ara té un sostre en un pis compartit i un objectiu a la vida. Ha deixat de beure i pinta. I està fent una novel·la gràfica sobre les seves vivències amb el títol de 15 años en la calle, el mateix nom que té el seu bloc al qual s'accedeix des d'http://miquelfuster.wordpress.com, en què es pot veure el treball que està fent actualment.

Miquel ha vençut el Tetra Brik, però del patiment de les deu mil històries que ha viscut al carrer en queda el testimoni d'una mirada trista i un to de veu refinat, amable i humil. L'autèntica humilitat del qui durant anys només ha tingut la dignitat personal com a recurs per enfrontar-se al món.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.