| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


dimarts, 15 de juliol de 2008
>

Vandellòs II confirma la hipòtesi de la procedència de la contaminació localitzada a l'exterior de la planta

L'operador nuclear preveu posar en marxa la central d'Ascó I aquesta setmana

J. PRADES. Tarragona
Personal especialitzat de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (l'ANAV, que opera les centrals d'Endesa i Iberdrola en aquests dos emplaçaments) van continuar ahir la recerca de contaminació prop d'on divendres i diumenge es va detectar activitat radioactiva procedent de dues partícules de cobalt 60 i manganès 54. El fet que no s'hagi trobat més contaminació confirma la hipòtesi, segons l'ANAV, que les partícules procedien de la zona pròxima al tanc d'aigua de recàrrega.


+ Vista aèria de la central de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Foto: PEDRO ARMESTRE GREENPEACE

Els operaris van pentinar ahir els voltants dels conductes associats al tanc, una zona on hi a també el laboratori dintre el qual hi ha material contaminat, segons va explicar ahir el portaveu de l'ANAV, Francesc Moragas, que va dir que tant el tanc com el laboratori estan relativament a prop i que és en aquesta zona on es treballa perquè és possible que la contaminació arribés a l'exterior durant el trasllat de material. Segons va dir ahir només quedaven per revisar alguns racons i es treballava en investigar «què i com» per determinar els detalls del succés. Moragas va destacar que la central va actuar des del primer moment en detectar, amb l'arc de control de sortida, la primera partícula en un camió que marxava de la central i, tot i considerar-ho poc probable, no va descartar que es pugui trobar algun altre punt contaminat.CONNEXIÓ D'ASCÓ I
També es va mostrar molt caut a l'hora de precisar quan es posarà en marxa Ascó I, per bé que va explicar que les previsions de l'ANAV són connectar la central a la xarxa elèctrica «aquesta mateixa matinada o demà», o al llarg d'aquesta setmana.

CRÍTIQUES ECOLOGISTES
La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va advertir ahir de l'augment de la taxa de dosi gamma mitjana diària (µSv/h) detectada dissabte per l'estació de mesura de radioactivitat situada a l'antiga carretera del Perelló. Segons la CANC, l'estació «únicament va detectar valors semblants als actuals durant la fuita de la central d'Ascó». Concretament, dissabte va registrar una taxa de 0,12 µSv/h quan la taxa habitual és de 0,11. Fonts del Consell de Seguretat Nuclear van explicar ahir sobre aquest punt que la tempesta de dissabte a la tarda va incrementar l'activitat natural del radó i van descartar que la radiació detectada per l'estació de mesura provingués de les partícules trobades a Vandellòs, atès que es van localitzar a l'interior del recinte de la central i que aquesta està a centenars de metres de l'estació.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Cofrents vol treballar més enllà del 2011

>Vandellòs II confirma que la contaminació ve de la zona del tanc d'aigua de càrrega

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.