| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 7 de desembre de 2023


diumenge, 13 de juliol de 2008
>

L'ANAV detecta una altra partícula radioactiva fora d'una de les seves centrals nuclears, ara a Vandellòs

Es desconeix si prové de la fuita d'Ascó o si ha sortit de la planta de l'Hospitalet

JORDI PRADES. Tarragona
L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) va notificar divendres al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la detecció de contaminació radioactiva fora de la central de l'Hospitalet de l'Infant. Segons el CSN es va trobar «una partícula radioactiva que conté cobalt 60 i manganès 54», la mateixa composició que tenien algunes de les partícules emeses en la fuita d'Ascó de l'hivern de l'any passat. Tot i això, cap font consultada s'atrevia ahir a concretar quin ha estat el focus contaminant.

La contaminació va ser detectada «pel pòrtic de sortida de vehicles de la central», a la càrrega d'un camió. Aquest cop va funcionar el dispositiu de seguretat que no tenia instal·lat Ascó quan a l'abril un altre camió va sortir d'aquesta central i va dur terra contaminada fins a una planta de ferralla de la Selva del Camp. L'actuació d'aquesta barrera ha fet que el CSN hagi qualificat el succés de nivell 0 (sense rellevància per a la seguretat) en l'escala internacional INES de successos nuclears (que arriba fins al nivell 7). «No podem acceptar aquesta catalogació de l'incident, que demostra una vegada més que el CSN intenta relativitzar i minimitzar un succés d'aquest tipus quan plou sobre mullat», va dir ahir el coordinador d'Energia d'Ecologistes en Acció, Eloi Nolla.

Segons el CSN la central va recollir «aproximadament un litre de terra contaminada procedent de les proximitats del taller ‘calent' de la instal·lació (on es manipulen peces i eines de la zona controlada)» i «ha recollit i segregat de la terra afectada una partícula radioactiva».

L'ens inspector de les centrals nuclears afegeix en el succés notificable: «A continuació, ha procedit a verificar la neteja de la zona de procedència i la resta de la càrrega del camió.»

Fons del CSN van explicar ahir que la contaminació es va detectar en un sac de runa quan el camió va passar pel detector i que aquest va ser sotmès a les mesures de l'arc en tres ocasions. Després de comprovar que, en dues de les passades, es detectava radiació, el sac i el contenidor on es trobava van ser descarregats a la central.

Sobre la procedència de la partícula les mateixes fonts van indicar que s'investigava l'origen del succés. En aquest sentit Ecologistes en Acció va exigir ahir al CSN que, «abans d'extreure cap conclusió de la rellevància d'aquest incident sobre seguretat», cal que «investigui i aclareixi públicament si, com semblaria possible, aquesta partícula procedeix de la fuita d'Ascó 1 i, en aquest cas, com hauria arribat a la central de Vandellòs II, o si, per contra, té l'origen en la mateixa central de Vandellòs II».

Segons els ecologistes, si la contaminació procedeix d'Ascó I «seria una mostra evident de la dispersió generalitzada de les partícules radioactives», la qual en cosa «demostraria la seva gravetat, que el CSN intenta minimitzar costi el que costi». En canvi, van afegir: «Si, contràriament, la partícula s'hagués originat a la mateixa central de Vandellòs II podria deduir-se» que successos com el de l'emissió de partícules d'Ascó I «són comuns també» a Ascó I i II, «perquè a totes les centrals s'estan seguint procediments indeguts». NOTÍCIES RELACIONADES

>Semidesintegració

>Troben més contaminació radioactiva fora d'una nuclear, ara a Vandellòs II

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.