| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 11 d'abril de 2021


diumenge, 13 de juliol de 2008
>

Els municipis de la Costa Brava inverteixen més de 7 milions per mantenir les platges

La Generalitat controla setmanalment una vuitantena de llocs del litoral gironí per vetllar per la qualitat de l'aigua i la sorra

ANNA PUIG. Girona
Aportacions de sorra per recuperar metres de platja, equips de neteja i manteniment i instal·lació de dutxes, papereres i altres serveis comporten una inversió milionària per als vint-i-dos municipis de la Costa Brava. Aquest any, la despesa per adequar els 200 quilòmetres de litoral gironí puja més de 7 milions d'euros. A part, la Generalitat ha tornat a posar en marxa el programa de vigilància i neteja que, a la demarcació de Girona, suposarà el control d'una vuitantena de platges. Per aquest fi s'utilitzaran una vintena d'embarcacions, mitjans aeris i personal que setmanalment vetllaran per la qualitat de l'aigua i la sorra. Actualment, l'aigua del litoral gironí té una qualitat excel·lent, segons les últimes anàlisis. La presència de meduses és, de moment, testimonial.


+ Una màquina fent tasques de neteja en una platja de Lloret de Mar. Foto: L.J-.

Oferir uns serveis turístics de qualitat requereix una inversió cada cop més important. Una de les imatges més atractives dels municipis costaners és oferir unes platges en condicions òptimes. I, cada any, els ajuntaments destinen part del seu pressupost a aquest fi. Aquesta temporada es calcula que s'haurà invertit, en total, més de 7 milions euros, segons l'estimació feta pels mateixos ajuntaments –cal tenir en compte que no hi ha partides específiques per a manteniment de platges sinó que la inversió està distribuïda en diversos apartats en funció dels serveis i inversions.



L'AIGUA, EXCEL·LENT
Segons els criteris de la nova directiva europea sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany, el litoral gironí té unes platges excel·lents. Així ho demostren els resultats de les últimes anàlisis de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que setmanalment controla una vuitantena de platges de la Costa Brava. Pel que fa a la sorra, el nostre litoral té un nivell bo o molt bo.

La informació de l'estat de les platges arriba a través d'inspeccions setmanals en les quals es recullen mostres d'aigua per fer anàlisis de la qualitat microbiològica. A part, s'avalua l'aspecte de l'aigua tenint en compte paràmetres com ara la coloració, la pudor, la transparència, la presència de sòlids flotants o algues, entre d'altres. Pel que fa a la qualitat de la sorra, els aspectes que es tenen en compte són els residus, l'estat de les papereres i l'eficàcia de la neteja de la platja.

Aquesta temporada de bany, que s'allargarà fins al 26 de setembre, l'ACA preveu controlar 215 platges a tot Catalunya. Es preveu que setmanalment es duguin a terme una mitjana de 945 inspeccions, s'analitzin un mínim de 4.225 mostres d'aigua de bany i es facin més d'un miler de trameses de dades als ajuntaments del litoral.



RECOLLIDA DE SÒLIDS
Per vuitè any consecutiu, l'ACA també ha posat en funcionament un programa de prevenció i neteja, amb què es gestiona la inspecció diària del litoral i la coordinació d'embarcacions de neteja. Segons les últimes dades publicades, en aquestes primeres setmanes s'han recollit un total de 17,06 m³ de residus flotants, dels quals 6,72 m³ corresponen a la zona de l'Alt Empordà; 7,6 m³, al Baix Empordà, i 2,7 m³, a la Selva. D'aquests residus, la gran majoria són plàstics. En petites quantitats s'han trobat fustes, matèria orgànica i algues, entre d'altres.

L'estiu passat, es va recollir a tot el litoral català un total de 763 m³ de sòlids flotants (que equivalen a un pes d'unes 70 tones). Això representa una mitjana de 8,2 m³ diaris. D'aquestes 70 tones globals, un 39% es van trobar al litoral gironí.



TEMPERATURA DE L'AIGUA
D'altra banda, una altra de les dades que s'analitza setmanalment aquest estiu és la temperatura de l'aigua. Darrerament s'ha registrat una mitjana d'entre 19 graus i 21 graus a la Costa Brava. A principis de juny, la xifra estava un xic per sota –entre els 17graus i 18 graus.

Totes les dades anteriorment exposades formen part del dispositiu posat en marxa per la Generalitat. En les planes següents detallem les actuacions dels municipis.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Embarcacions de neteja

>Control de meduses

>portbou

>colera

>el port de la selva

>cadaqués

>Sant feliu de guíxols

>palamós

>sant pere pescador

>roses

>l'escala

>pals

>palafrugell

>calonge-Sant antoni

>platja d'aro

>llançà

>SANTA CRISTINA d'aro

>castelló d'empúries

>mont-ras

>Torroella de montgrí

>blanes

>tossa de mar

>lloret de mar

>Els municipis de la Costa Brava inverteixen més de set milions en les platges

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.