| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


dijous, 10 de juliol de 2008
>

La cimera del G-8 es clausura sense acords substancials ni convincents

La Xina i l'índia no donen suport a l'acord per reduir les emissions de gasos contaminants

PILAR ESTEBAN.
La cimera anual dels països més poderosos del món, l'anomenat G-8, va acabar ahir amb paraules com «èxit» o «avenços» en boca dels seus líders, tot i que les posicions distants que han mantingut en molts temes no han permès acords substancials. El gran acord que van destacar, el de reduir a la meitat l'emissió de gasos d'efecte hivernacle per al 2050, ha estat qualificat per les organitzacions ecologistes com un fracàs. A més, l'acord no ha tingut el suport de la Xina i l'Índia, els dos països més contaminants, que van reconèixer en acabar la cimera que no estan en disposició d'assumir aquests compromisos.


+ El primer ministre japonès en la roda de premsa de clausura de la cimera del G-8. / Foto: EFE

El conegut com a Grup dels Cinc –Brasil, Mèxic, Sud-àfrica, l'Índia i la Xina–, més Austràlia, Corea del Sud i Indonèsia, van deslluir el gran acord que els líders del G-8 esperaven destacar de la cimera celebrada durant tres dies a la població japonesa de Tokayo. De res va servir el missatge que va llançar la cancellera alemanya, Angela Merkel, quan va començar la cimera i va estendre la mà a les economies emergents i va reconèixer que la lluita pel canvi climàtic passa per pujar al mateix carro de les potències mundials.

El president de la Xina, Hu Hintao, va defensar la seva posició davant els líders del G-8 al·legant que el seu país està en un procés d'industrialització i modernització, on la qualitat de vida general encara no és alta i per això necessita desenvolupar-se i millorar.

Per la seva banda, el president nord-americà, George Bush, no va variar el discurs en considerar que la cimera ha aconseguit «processos significatius» contra l'escalfament globals. Un missatge similar va voler deixar el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que va parlar de «progrés notable».

De tota manera, el suport de les economies emergents era un impuls clau per a l'èxit d'aquest acord, que les organitzacions ecologistes no han dubtat a qualificar de fracàs. A més, van qualificar de «patètica» l'actitud dels líders del G-8 amb el canvi climàtic perquè han eludit la responsabilitat amb relació a la lluita contra l'esclafament global i han arribat a un «acord buit».

La pròxima cimera anual del G-8 se celebrarà el 2008 a l'illa italiana de Sardenya. NOTÍCIES RELACIONADES

>Rússia prendrà mesures contra l'escut antimíssils

>356.346 euros

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.