| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 16 d'octubre de 2019


dimarts, 8 de juliol de 2008
>

El nombre d'impagaments entre empreses creix un 87%, sobretot en la construcció

Els experts adverteixen que aquest any la morositat «es menjarà» els beneficis d'algunes empreses

MIQUEL A. LUQUE. Barcelona
La morositat del crèdit comercial s'ha incrementat aquest any un 87%, segons les dades el grup CESCE. La bonança econòmica havia portat els impagaments entre empreses a nivells mínims, però la situació de crisi els està fent créixer de manera vertiginosa aquest any i es preveu que ho continuï fent també el vinent. Tant és així que, segons els experts, algunes empreses es quedaran sense beneficis aquest any perquè no hauran pogut cobrar allò que havien acordat amb un client. Per advertir les pimes d'aquests perills, la patronal Pimec va presentar la primera part del Manual per a la prevenció, gestió i control de riscos comercials.


+ Brachfield, Cañete, De la Herrán i Queralt, ahir, en la presentació del manual. Foto: EL PUNT

Des de l'1 gener fins al 31 de maig d'aquest any, la sinistralitat mesurada per impagaments entre empreses ha augmentat un 87%, respecte del mateix període de l'any passat. El director general de CESCE, Joaquín de la Herrán, va subratllar, però, que «no és una morositat generalitzada». Aquests casos es concentren sobretot en la construcció i la promoció immobiliària. En canvi, la morositat ha disminuït un 16% en el mercat exteriors d'exportacions.

El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va afegir que la morositat està al mateix nivell que l'any 2004. Cañete, però, va advertir que els impagaments entre empreses encara continuen creixent i no han tocat sostre. «Hem d'introduir elements de garanties per reduir-ne el risc», va reclamar el secretari general de Pimec. Els problemes de cobrament afecten sobretot pimes i microempreses, que sense capital perden competitivitat i tenen un augment dels costos. Per això, sosté que els manca «la cultura del risc».IMPAGAMENT INTENCIONAT
Segons un estudi europeu, la principal causa de l'impagament era la intencionat, en un 35%. Aquest percentatge a l'Estat espanyol s'eleva fins al 62%. Per aquest motiu, el professor Pere Brachfield va aconsellar que cal prevenir el risc del crèdit comercial. «No ens hem de creure tot el que ens diu un futur client», va indicar Brachfield, que va afegir: «Ell ens mostrarà una targeta de visita molt maca en què hi posa Som Solvents SL, però hem de ser desconfiats.» Així, és necessari demanar un informe sobre l'empresa per comprovar que sigui solvent. També cal documentar bé l'operació, fent que els advocats redactin un contracte i utilitzant sempre la documentació mercantil. En aquest sentit, va remarcar que la importància de tenir la comanda, l'albarà i la factura per poder reclamar judicialment davant de qualsevol impagament. A més, va proposar que es continuïn utilitzant els títols canviaris com ara la lletra de canvi, el pagaré i el xec.

SENSE BENEFICIS
Segons l'expert, s'ha de tenir cura amb els impagats, perquè «més d'una empresa», aquest any, es podria quedar sense benefici per culpa d'un parell impagaments.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>94 dies per cobrar

>La crisi ja ha fet créixer la morositat entre les empreses

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.