| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de febrer de 2020


dimecres, 2 de juliol de 2008
>

L'Ajuntament de Barcelona deixa de cobrar 89 milions perquè els deutes han prescrit

El consistori va recaptar vuit milions el 2007 mitjançant els embargaments de les devolucions pactats amb Hisenda

IVAN VILA. Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona encara té pendent de cobrament 456 milions d'euros en concepte d'impostos i taxes, 82 dels quals des de l'any 2002 o abans. I les xifres de morositat encara serien més altes si en els dos darrers anys no haguessin prescrit deutes per valor de 88,7 milions, que ja no es podran cobrar. La poca eficàcia recaptatòria ha merescut un toc d'atenció de l'interventor municipal, que en el seu informe anual detecta retards en les notificacions als morosos. L'Ajuntament assegura que ja ha posat fil a l'agulla, i ho exemplifica amb els primers fruits de l'acord amb l'Agència Tributària per embargar les devolucions de les declaracions de la renda dels morosos: el 2007 es van recaptar mitjançant aquest sistema 8 milions d'euros.


+ Un vigilant de l'àrea verda posa una multa a un cotxe mal aparcat, en una imatge d'arxiu. Foto: ANDREU PUIG

Dels gairebé 90 milions que l'Ajuntament ha perdut en els últims dos anys, 39,9 van prescriure l'any 2006, i 48,8, el 2007. L'informe sobre aquest darrer exercici elaborat per la Intervenció Municipal, el departament que fiscalitza l'acció de l'Ajuntament des de dins del mateix consistori, certifica que els procediments de l'equip de govern per cobrar els deutes són millorables. L'interventor recorda que la notificació «és un requisit bàsic per a la recaptació en període voluntari i, si escau, per poder iniciar la via de constrenyiment», i tot i així detecta «retards importants de les notificacions i/o la mancança formal d'aquestes notificacions». L'Ajuntament admet els errors –de fet, en el ple de la setmana passada, el PP va fer servir l'informe de la intervenció per retreure al bipartit municipal manca d'eficàcia recaptatòria–, però assegura que té detectades quines són les dificultats que comporta en molts casos cobrar i que ha desplegat diverses mesures per fer-hi front i optimitzar els sistemes de recaptació. Com a exemple posa els 8 milions d'euros que va aconseguir l'any passat mitjançant el sistema d'embargar devolucions d'hisenda. El del 2007 va ser el primer exercici en què aquest sistema, que abans només es feia servir en cas de pagaments pendents de taxes i impostos, es va aplicar també a morosos amb multes pendents, gràcies a un acord signat el 2006 amb l'Agència Tributària.

Aquest no és l'únic acord que el consistori ha subscrit en aquest sentit. L'octubre del 2005, abans de l'entrada en vigor de l'ordenança de civisme, també va signar un conveni amb el Departament d'Economia per tal de poder embargar els comptes bancaris a aquells sancionats no empadronats a Barcelona que no paguessin les multes, però el sistema no va entrar en vigor fins ben entrat l'any passat, per la resistència inicial de les entitats bancàries a donar dades dels clients. Precisament, l'informe de l'interventor especifica que «majoritàriament prescriuen els càrrecs on figura l'adreça del contribuent fora de Barcelona». Evidentment, les prescripcions a què fa referència, corresponents al 2006 i el 2007, deixen sense efecte multes imposades abans de l'entrada en vigor d'aquest mecanisme.

Fonts municipals asseguren que tant l'embargament de devolucions de la declaració de renda com el de comptes de sancionats no residents a Barcelona han servit per començar a fer créixer el percentatge de multes pagades, i, a tall d'exemple, diuen que ja s'han cobrat el 65 per cent de les imposades al llarg de l'any 2005. Fa només dos anys, l'Ajuntament barceloní xifrava en un 45 per cent, en el millor dels casos, l'índex de cobrament de les multes imposades.

Deutes que l'Ajuntament encara té pendents de cobrament (desembre 2007)

- Any 2007:

156.166.299 euros


- Any 2006:

96.433.403 euros


- Any 2005:

65.428.823 euros


- Any 2004:

35.447.181 euros


- Any 2003:

20.135.536 euros


- Any 2002 i anteriors:

82.288.345 euros


- Total:

455.899.587 eurosDeutes amb l'Ajuntament prescrits en els darrers dos anys - Any 2006:

39,9 milions d'euros


- Any 2007:

48,8 milions d'euros


- Total:

88,7 milions d'euros
 NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelona deixa de cobrar 89 milions per deutes prescrits

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.