| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de desembre de 2021


dimecres, 2 de juliol de 2008
>

El centenari de la Costa Brava vol projectar més la marca als principals mercats emissors

La commemoració començarà el 12 de setembre, durarà un any i té un pressupost de 4,8 milions d'euros

IMMA BOSCH. Cadaqués
La celebració del centenari de la denominació Costa Brava vol servir per «projectar encara més la marca» en els principals mercats emissors i fer-la més competitiva. Els actes del centenari, que es van presentar ahir, duraran tot un any i començaran el 12 de setembre perquè el 12 de setembre del 1908 l'escriptor Ferran Agulló publicava en el diari literari i polític La Veu de Catalunya un article en què definia per primera vegada amb el nom de Costa Brava el litoral mediterrani de Girona. S'han previst activitats –des de concerts fins a exposicions–, edicions de llibres i productes audiovisuals, una ruta del centenari i un menú específic de la Costa Brava, amb un pressupost aproximat de 4,8 milions d'euros. També s'ha creat un logotip específic per a l'efemèride.+ Qui l'ha vista i qui la veu. Foto: FOTOS ANTIGUES: V. FARGNOLI I A. DESCONEGUT. FONS DIPUTACIÓ DE GIRONA. INSPAI, CENTRE DE LA IMATGE DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA. FOTOS ACTUALS: MANEL LLADÓ E. PICAS

El 12 de setembre del 1908 Ferran Agulló escrivia a la La Veu de Catalunya un article dedicat al seu amic Duran en què per primera vegada es denominava Costa Brava el litoral que va des de la desembocadura del riu Tordera fins a la frontera amb França. Agulló la descrivia com una costa «brava i rienta, fantàstica i dolça treballada pels temporals a cops d'onades com un alt relleu».

Per commemorar-ho el Patronat de Turisme ha impulsat la creació de la comissió del centenari, que s'ha encarregat d'organitzar els actes al llarg de tot un any per retre homenatge al litoral gironí. Els actes es van presentar ahir al cap de Creus, on van ser presents els 22 municipis que conformen la Costa Brava i les institucions catalanes més significatives, així com una representació del sector. «El centenari de la Costa Brava és un any en què volem retre homenatge a tots els que han estat aquí abans, per quedar-se o per visitar-nos; a tots els qui van aixecar el turisme», va dir Enric Vilert. El president de la Diputació va assegurar: «Tenim la sort de disposar d'una marca turística centenària i reconeguda; donem-hi ara un impuls definitiu i expliquem tots els valors que han de fer que siguem percebuts com l'indret on es poden viure les millors experiències i gaudir-ne al llarg de tot l'any.»

El comissari del centenari, Francesc López, va explicar que s'organitzaran actes lúdics, exposicions i concerts, s'editaran llibres i es produiran audiovisuals que divulgaran la història i els atractius de la zona. Un dels principals actes lúdics està previst pel dia 23 de juny del 2009 a la Ciutadella de Roses i les edicions de l'any vinent del Festival de la Porta Ferrada i el de Torroella de Montgrí dedicaran concerts i espectacles al centenari.

A més, els organitzadors preveuen fer quatre exposicions que mostrin l'evolució de la zona al llarg d'un segle i algunes se centraran, per exemple, en objectes curiosos, fotos antigues o fotos actuals de gran format. També està previst fer edicions especials de publicacions que «han estat clau», com ara Cent anys de la Costa Brava i Homenots de la Costa Brava, i l'actualització de la Guia de la Costa Brava, de Josep Pla.

La programació inclou també algunes iniciatives singulars com ara la creació del menú del centenari i la ruta del centenari, que permetrà recuperar històries i anècdotes del passat.

Durant l'acte d'ahir es va presentar la imatge oficial del centenari, que ha dissenyat l'empresa gironina Bis i que representa un petxina que emergeix d'unes restes arqueològiques, segons van explicar. Els colors del logotip volen identificar les característiques principals del paisatge de la Costa Brava: el groc i el vermell de la sorra i el sol, i el verd i el blau del bosc i el mar.

En un segle el paisatge de la Costa Brava ha canviat, amb un avanç de l'àrea urbanitzada més marcat en algunes bandes que en altres. A les sis imatges que es reprodueixen en aquesta plana, de dalt a baix, vistes de l'Estartit, Roses i el Port de la Selva: a l'esquerra, de principis del segle passat, a la dreta, de principis d'aquest segle.1908. - La Veu de Catalunya publica l'article «Per la Costa Brava» de Ferran Agulló

1920. - S'inaugura el primer hotel Costa Brava, a Lloret de Mar

1922. - Es publica la guia de la Costa Brava

1923. - Comença la construcció de la urbanització de s'Agaró

1924. - Es publica l'àlbum guia de la Costa Brava

1928. - S'inauguren els Viatges Blaus

1929. - S'inauguren les excursions de Barcelona a la Costa Brava amb els autocars Puliman

1930. - Es filma la primera pel·lícula a la Costa Brava: L'age d'or, dirigida per Luis Buñuel, amb guió de Buñuel i la col·laboració de Salvador Dalí

1941. - Josep Pla publica Costa Brava, guia general i verídica

1951. - El director americà Albert Lewin filma, a Tossa, Pandora i l'holandès errant amb Ava Gardner i James Mason

1962. - S'inaugura la urbanització del Club Mediterranée al cap de Creus

1964. - La Costa Brava s'inscriu en el registre de denominacions geoturístiques

1976. - Neix el Patronat de Turisme de Girona
220
km.
És la longitud del litoral, amb 22 pobles: Portbou, Colera, Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Castelló, Sant Pere, l'Escala, Torroella-l'Estartit, Pals, Begur, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Calonge-Sant Antoni, Platja d'Aro, Santa Cristina, Sant Feliu de Guíxols, Tossa, Lloret i Blanes.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Per la costa brava»

>Cent anys de la Costa Brava.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.