| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 4 de març de 2024


dijous, 26 de juny de 2008
>

Les pròpies exèquies

El poeta tortosí Gerard Vergés assisteix amb ironia a l'homenatge que fins demà se li ret a Cambrils

NATÀLIA BORBONÈS. Cambrils

+ Gerard Vergés, fotografiat ahir a l'ajuntament de Cambrils. Foto: EL PUNT

«Aquest homenatge serà com si estigués presenciant les meves pròpies exèquies.» Un mordaç Gerard Vergés agraïa així, sense poder evitar, però, la complaença, l'homenatge que en forma de tres dies de conferències sobre la seva obra li ha organitzat l'Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a Cambrils. «Suportaré estoicament totes les vostres paraules d'amor, afecte i amistat», va ser la promesa d'un poeta que, segons consideració unànime dels assistents d'ahir, destaca per la seva distinció, unicitat i ironia.

Les sortides de l'escriptor, nascut a Tortosa l'any 1931, es van produir a l'ajuntament de Cambrils durant l'acte d'inauguració de l'homenatge, titulat genèricament De cop comprenc que l'home és la memòria, un vers manllevat del poema De cop comprenc que l'home és la memòria.

L'escriptor Jaume Subirana, que va fer la glossa del poeta, es va mostrar en desacord amb Vergés («ja és hora que els homenatges es facin en vida del poeta»), i tot seguit va passar a destacar alguns aspectes del poeta, que va conèixer l'any 1982, quan Vergés es va donar a conèixer al país guanyant el premi Carles Riba de poesia amb L'ombra rogenca de la lloba: «Era original, atípic i un glop d'aire fresc en la poesia catalana del moment.» Per Subirana, hi ha trets de la personalitat de Vergés que el fan un escriptor singular: «Era de fora de Barcelona i farmacèutic de professió. Això me'l feia més creïble i gens de cartró pedra.» Però el toc definitiu que va refermar la singularitat del poeta, segons Subirana, va ser el fet que Vergés «va venir, va recollir el premi i se'n va tornar cap a casa. No portava cap pla de conquesta de la poesia catalana i això era d'agrair».

La poca consideració que el país té dels seus poetes és una de les coses que va destacar un altre dels participants en la inauguració d'ahir, Santiago Castellà, vicerector de relacions externes de la URV, quan va afirmar que abans de desplaçar-se a Cambrils havia tombat per tres llibreries de Tarragona sense poder-hi trobar cap dels llibres de Vergés. Una mancança que espera pal·liar aquest homenatge cambrilenc, coordinat directament per Ramón García Mateos, el traductor al castellà de l'obra completa de Vergés. L'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, i el regidor de Cultura de Tortosa, Joan Caballol, es van sumar amb paraules sentides a la glossa del poeta tortosí.

A la tarda van començar les ponències que fins demà reuniran a Cambrils una vintena d'especialistes en l'obra i la personalitat de l'escriptor.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.