| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 11 d'octubre de 2024


diumenge, 22 de juny de 2008
>

«No s'ha fet bé i s'ha de tornar a començar»




La Plataforma en Defensa de la Terra Alta vol «centrar el debat» en el que considera que és «l'arrel del problema, que és que el model d'implantació eòlica en particular i el model energètic en general «són a les mans de les grans empreses elèctriques i els grups inversors, com ara bancs i caixes de dubtosa trajectòria ecologista que juguen a dues bandes: mentre produeixen energia bruta i perillosa en centrals tèrmiques i nuclears i projecten més cicles combinats a Faió i Riba-roja, ens intenten vendre energia verda dient que faran les centrals eòliques», explica Xavier Fortuño. Aquest portaveu de la Plataforma es pregunta «en quin lloc del tractat de Kyoto diu que la implantació eòlica ha de ser massificada i s'ha de fer tan malament com aquí, on no s'ha fet bé i s'ha de tornar a començar».

En aquest sentit, reclama un acord entre les parts basat «en l'opinió dels experts» i que tingui en compte els valors paisatgístics de la Terra Alta i l'impacte «global» dels aerogeneradors i de les línies d'evacuació de l'energia elèctrica. La plataforma posa en dubte «l'interès general i les peticions d'utilitat pública de centrals com ara les de Prat de Comte», que qualifica de «barbaritat» i contra les quals «no estalviarem paraules ni esforços».

Fortuño també es va referir al cas dels Pesells d'Horta de Sant Joan com a exemple de «l'oportunitat que tenen els polítics de plantar cara a interessos que no són els de la gent d'aquí» i de la «legitimitat popular». «Més que ecologistes, som ciutadans fidels a la filosofia de l'estalvi i l'autogeneració; cadascú hauria de poder produir l'energia que necessita sense haver de recórrer als grans generadors i distribuïdors», va dir.

La plataforma emmarca el seu rebuig a la massificació eòlica en un context més ampli, el de «les agressions continuades al sud del territori, convertit en la fàbrica de recursos i en l'abocador de Catalunya des de la instal·lació de les centrals nuclears, les centrals tèrmiques, els intents de transvasament de l'aigua del riu Ebre i ara el magatzem de residus d'alta activitat radioactiva que s'intenta construir a la central d'Ascó».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Més raó de ser»

>La generació eòlica a Catalunya fa 25 anys

>Contenciosos i recursos

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.