| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 17 de setembre de 2024


divendres, 20 de juny de 2008
>

Maresme. Netegen de residus un dels marges de l'illa de la Tordera i l'aigua hi torna a baixar trenta anys després

Forma part d'un projecte més gran que permetrà augmentar la biodiversitat

TERESA MÁRQUEZ. Tordera
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Tordera han col·laborat en una important actuació al riu Tordera que ha permès recuperar una funcionalitat perduda des de feia trenta anys. La neteja i desbrossament del marge esquerra de l'illa fluvial ha provocat que l'aigua hi torni a passar després dels aiguats dels últims dies. La iniciativa és només una part d'una inversió més ambiciosa a l'espai natural per augmentar la riquesa paisatgística i el valor ambiental de la zona.


+ La llacuna artificial del parc Prudenci Bertrana amb l'església de Tordera al fons. Foto: Q. PUIG

Pel braç esquerra del riu Tordera feia trenta anys que no hi passava aigua. Segons explica el regidor de Medi Ambient, Carles Aulet (CiU), l'acumulació de residus naturals i de llots havia embossat el curs natural. Com a conseqüència de la col·laboració conjunta entre l'administració local, l'ACA i l'àrea de Medi Natural, es va engegar un procés per recuperar la funcionalitat del tram, d'uns tres quilòmetres i mig. «Principalment el que s'ha fet ha estat netejar la zona i reconstruir de forma natural el tram, incidint sobretot en la seva profunditat i longitud», recorda el regidor. Aulet precisa que un cop enllestits els treballs, el dia 11 de maig es va poder veure córrer l'aigua pel braç esquerra de l'illa de la Tordera «després de molts anys». L'episodi es va tornar a repetir dimarts passat com a conseqüència dels aiguats que van caure. Un cop consolidat l'espai, les properes actuacions aniran orientades a incrementar la biodiversitat amb espècies de flora i fauna autòctones característiques dels rius mediterranis. La inversió total ha estat de 200.000 euros i s'emmarca dins un projecte més ambiciós conegut com a Espai Fluvial de Tordera.

Es dóna el cas que l'actuació s'ha desenvolupat en el Parc Prudenci Bertrana, on el 2004 es va engegar el projecte Life.



EL LIFE, ATURAT
Pressupostat en més d'1,4 milions d'euros, el Life contemplava el reaprofitament de l'aigua a través d'un circuït tancat que començava a la depuradora. Les aigües anaven a parar a una zona d'aiguamolls que depuraven de manera natural el líquid resultant a través d'un filtratge de plantes i grava. Un cop sanejada l'aigua es bombava cap a la part alta del municipi a través d'un sistema d'energia solar i anava a omplir la llacuna artificial del parc Prudenci Bertrana. Allà es barrejava amb el nivell freàtic de l'aqüífer, fet que permetia que es mantingués el nivell del llac i que el circuit es tornés a posar en marxa. Problemes amb el nivell de qualitat de l'aigua que sortia de la depuradora des de l'Ajuntament es va aturar la iniciativa, agreujada també pel robatori de les plaques solars que bombaven l'aigua cap al poble.

El regidor de Medi Ambient va aprofitar per sortir al pas de la denúncia feta fa unes setmanes pel PSC sobre la destrucció del canyís de l'estany de Can Torrent, un espai natural del poble. «Cert que el pagès que va tallar les canyes no va actuar adequadament, però ja se l'ha advertit i a hores d'ara l'espai presenta un bon aspecte perquè les plantes han començat a brotar i amb vista a l'any vinent hi podran nidificar les aus sense cap problema», aventura Carles Aulet.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.