| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 13 de maig de 2021


dijous, 19 de juny de 2008
>

La biennal internacional de la Ràpita exposa art gràfic al voltant del foc

La mostra acull més de 130 obres d'un total de 406 que es van presentar en el certamen d'enguany

ROSER ROYO. Sant Carles de la Ràpita
Un total de 282 artistes d'arreu del món han participat enguany en la cinquena edició de la Biennal Internacional d'Art Gràfic de la Ràpita, un certamen que organitzen els ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita i de la ciutat italiana de Francavilla al Mare, i que en aquesta edició, dedicada al foc, s'hi ha implicat també la ciutat xinesa de Pequín, seu dels Jocs Olímpics. Dissabte al pavelló firal de la Ràpita s'inaugurarà l'exposició, que mostra una selecció de 132 obres de les 406 que s'han presentat al certamen d'enguany. Aquesta mateixa mostra es podrà veure a Pequín coincidint amb els Jocs Olímpics, i al setembre, a Francavilla al Mare.+ La columna olímpica, de Toni Pecoraro (segon premi de la Biennal), i Sense títol, de Lanfranco Lanari (primer premi). Foto: EP

La paraula foc –ignis en llatí– té una gran varietat semiòtica, i l'exposició de la cinquena Biennal Internacional d'Art Gràfic que del 21 de juny al 13 de juliol es podrà veure al pavelló firal de la Ràpita ha intentat plasmar-la. La mostra, una selecció de 132 obres d'art gràfic, s'estructura al voltant d'onze seccions temàtiques: el foc que il·lumina, el foc que escalfa, el foc que regenera, el foc que destrueix, el foc olímpic, el foc del sexe o l'amor, el foc com a origen, els usos del foc, el foc com a creença i el foc de la ment. «Hem intentat que en cada secció hi haja un mínim de 7 obres i un màxim de 18», explica Joan Lluís Yebra, comissari de la Biennal, i ha precisat que cadascuna d'aquestes seccions va lligada a un poema d'un autor català, com ara Joan Salvat Papasseit, Joan Brossa i Jacint Verdaguer. A més, el mateix disseny de l'exposició vol evocar el foc, i per aconseguir-ho les obres estan situades al voltant de dos grans triangles encarats i amb un podi central amb les tres obres guanyadores.

L'exposició s'inaugurarà dissabte vinent a les 7 de la tarda i es clausurarà el 13 de juliol amb un espectacle de música i foc. Paral·lelament s'ha editat un catàleg en paper i a tot color de les deu obres guanyadores –hi ha tres premis de 3.000, 2.250 i 1.500 euros respectivament i set accèssits de 450 euros– que inclou un DVD amb les 406 obres presentades al certamen. D'aquest catàleg se n'han editat 1.000 exemplars: 350 per a la Ràpita, 350 per a Francavilla al Mare –que són les dues ciutats organitzadores– i 350 per a l'associació d'artistes de Pequín, que ha participat en l'organització d'enguany. «Volem continuar apostant per aquesta fórmula de convidar tercers països per reforçar el caràcter internacional de la Biennal», va dir la regidora de Cultura de la Ràpita, Amparo Pérez. «El fet de participar en un certamen internacional motiva encara més la gent d'aquí», va afegir, i va assenyalar que en la sisena Biennal, la del 2010 dedicada a l'aire es podria convidar un país africà.

Enguany 282 autors de 30 nacionalitats diferents i de quatre continents –faltava Àfrica– van presentar un o més treballs a la cinquena edició de la Biennal Internacional d'Art Gràfic. Majoritàriament hi ha catalans i italians, però també cal destacar una notable presència de polonesos, turcs i argentins. Pel que fa als participants ebrencs, cal remarcar que una fotografia del rapitenc Manel Capell s'ha emportat un dels accèssits.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.