| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 22 de juliol de 2024


dijous, 19 de juny de 2008
>

Les esmenes a la ponència del PSC recullen la petició de tenir grup a Madrid

L'agrupació de Vilanova exigeix acceptar el «dret a l'autodeterminació» si ho volen la majoria de catalans

S. P. A. M.. Barcelona Vilanova i la Geltrú
De les 4.826 esmenes de la militància del PSC, una quantitat no menyspreable aposten per un projecte més catalanista i federal que l'actual. Cinc agrupacions tornaran a demanar el grup propi al Congrés dels Diputats i dues el rebutgen. A més, algunes volen que l'onzè congrés faci un pas més. Com a mostra, dos exemples: l'agrupació d'Olot-la Garrotxa demana en una esmena «impulsar una reforma constitucional que reconegui la plurinacionalitat de l'Estat»; i la de Vilanova i la Geltrú presenta una esmena en què vol deixar clar que «si una majoria de catalans ho decidissin» els socialistes acceptarien «el dret a l'autodeterminació».


+ L'alcalde de Vilanova, Joan I. Elena, i Juan Luis Ruiz. Foto: A.M.

La ponència marc del congrés del PSC, que tindrà lloc a mitjan juliol, ha rebut milers d'esmenes provinents de totes les agrupacions de Catalunya. Lluny del discurs monolític, moltes d'aquestes correccions mostren un accent més catalanista i federal. Tot i això, algunes són tan contradictòries amb el discurs oficial de la direcció que no tenen cap possibilitat de prosperar.

En dues esmenes presentades ahir, una de l'agrupació de Vilanova i la Geltrú i una altra del Centre d'Estudis i Debats de l'Esquerra Socialista de Catalunya (CEDESC), es reconeix el dret a l'autodeterminació. El primer secretari del PSC de Vilanova, Juan Luis Ruiz, en declaracions a aquest diari, explica: «El PSC no és un partit independentista, però això no vol dir que neguem l'exercici del dret a l'autodeterminació.» El dirigent socialista assegura que l'esmena no implica que s'hagi de fer cap canvi en la Constitució «ni anar més enllà del model federalista». Tot i això, Ruiz hi afegeix: «Ho proposem per no ser excloents.»«ESTAT PLURINACIONAL»
En algunes ponències es va més enllà dels reconeixements tàctics i es reclama una reforma constitucional. Diverses agrupacions de les comarques gironines i les Joventuts Socialistes volen impulsar una nova constitució més federal. Segons una esmena d'Olot-la Garrotxa, cal que «reconegui la plurinacionalitat de l'Estat i el reconeixement de les llengües nacionals com a llengües plenament oficials». La conclusió d'aquestes agrupacions és que si no s'avança cap a un estat federal «s'alimenta opcions independentistes».

El debat, doncs, segons el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, està garantit. El dirigent, però, va afirmar ahir que la trobada socialista no s'assemblarà a la d'altres partits «preocupats per resoldre les seves contradiccions i disputes internes».

Debat sobre el grup propi del PSC al Congrés - Agrupacions de Vilanova, Girona, Olot-la Garrotxa, Reus i l'Eixample han presentat esmenes per «actuar amb veu pròpia». En concret, segons el grup de l'Eixample: «Ha arribat l'hora de recuperar allò que ja havia estat una realitat: el grup propi al Congrés.»
- Dues esmenes –de Santa Coloma de Queralt i del CEDESC– rebutgen específicament el grup propi perquè «és poc convenient que ara sigui el moment de tornar a insistir sobre la recuperació del grup al Congrés».

Vot per als estrangers - Els grups de Cambrils, Viladecans i Sant Cugat es mostren a favor del dret de vot en les eleccions dels immigrats com a ciutadans de ple.
La qüestió de l'aigua - Una seixantena d'esmenes fan referència a l'aigua i el seu ús sostenible. Des d'Amposta es vol afegir una esmena que digui que «la interconnexió de xarxes és una garantia per bastir d'aigua les zones deficitàries de Catalunya en casos de necessitat».

Reforma del Senat - Per aprofundir en el model federal de l'Estat, desenes d'agrupacions aposten per plantejar la reforma del Senat de forma «inajornable». L'agrupació de Girona demana «traslladar al Senat la votació final de les lleis que afecten les comunitats» i «atorgar al Senat les competències exclusives en matèria de traspassos». A més, exigeixen «poder utilitzar les quatre llengües de l'Estat en igualtat de drets».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Bases gironines del PSC volen un gir catalanista en el partit

>Una agrupació del PSC reclama el dret a l'autodeterminació

>Un plec d'esmenes catalanistes marcaran el congrés del PSC

>Una agrupació del PSC reclama el dret a l'autodeterminació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.