| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 24 de novembre de 2020


diumenge, 15 de juny de 2008
>

Les obres de la línia de molt alta tensió a Osona ja han estat objecte de 17 sabotatges

Els Mossos d'Esquadra investiguen pintades a diverses grues i els incendis d'un compressor i d'una grua

ROSA M. BRAVO. Barcelona
Al principi de juny es va saber que els Mossos investigaven l'incendi d'una grua que treballava a les obres de la línia de molt alta tensió (MAT) a Folgueroles (Osona). La investigació no està tancada i encara no s'ha determinat l'origen del foc, que podria respondre a un curtcircuit o ser intencionat. També s'han fet públiques les pintades a un vehicle de l'empresa constructora, però aquests dos casos no constitueixen casos aïllats: Red Eléctrica de España (REE), l'empresa constructora de la MAT, ha denunciat des del setembre passat disset casos de sabotatge a les obres a Osona. Entre altres, hi ha pintades a grues, l'incendi ja esmentat d'una grua i també d'un compressor. Així mateix, s'han denunciat robatoris, injúries i coaccions. Els Mossos ho estan investigant.


Les obres de la MAT a la comarca d'Osona no són fàcils. Des que van començar els treballs, al setembre passat, REE ha denunciat als Mossos disset actuacions que, segons la companyia, constitueixen actes de sabotatge contra la MAT. Red Eléctrica de España no ha especificat totes les denúncies, però sí que ha avançat a aquest diari que, entre altres coses, s'han trobat amb l'incendi d'una grua, pintades a més grues i a vehicles, l'incendi d'un compressor i la col·locació de bales de palla de grans dimensions als forats del terra on s'han d'instal·lar les torres de molt alta tensió. Els danys els pateixen les empreses que Red Eléctrica ha subcontractat, com ara Grues Güell, que va assegurar que havia rebut amenaces prèvies a l'incendi d'una grua, valorada en 680.000 euros. Però és REE qui ha denunciat als Mossos totes les incidències.

Els actes contra la MAT estan repartits en el temps i en el territori, però és a les Masies de Roda on es concentren els actes de sabotatge. Segons els Mossos, entre el juliol del 2007 i l'abril passat s'han presentat set denúncies a aquesta població: per dos robatoris amb força i cinc apropiacions indegudes –tres apropiacions constituirien faltes i dues, delicte–. Al Brull es va denunciar al desembre una falta de danys; a Folgueroles, al gener, una altra falta de danys; a Seva, al març passat, un delicte de danys; a Folgueroles, a l'abril passat, una falta de coaccions; a Taradell, al març passat, una falta de danys; a Vic, al gener, una falta d'injúries; a Tona, al gener, un delicte de danys, i a Roda de Ter, al maig passat, també un delicte de danys. Hi ha dues denúncies més, però sense concretar. Els Mossos no han volgut aportar més informació per no perjudicar la investigació, que encara continua oberta.

Quan uns vehicles de la constructora van aparèixer amb pintades, al principi de juny, la Plataforma No a la MAT es va desvincular de l'incendi que el dia anterior havia destruït una grua de Grues Güell a Folgueroles. Diversos portaveus del col·lectiu contrari a la MAT van recordar que han impulsat «actes públics pacífics i divulgatius, utilitzant arguments i raons que han permès la sensibilització social de la comarca en contra d'aquesta línia». La Plataforma contra la MAT no va negar «la crispació que ha generat» la construcció de la línia de molt alta tensió entre Sentmenat i Bescanó. El col·lectiu contrari qualifica aquesta línia d'«infraestructura antidemocràtica» i ha organitzat diversos actes de protesta al carrer contra la construcció de la línia de 400 kV. NOTÍCIES RELACIONADES

>Volen moure una subestació pròxima a una escola

>Expropiats vuit vegades

>Les obres de la MAT, objecte de 17 sabotatges a Osona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.