| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de juliol de 2020


diumenge, 15 de juny de 2008
>

La Via Verda, actiu turístic de les Terres de l'Ebreopinió
President del Consell Comarcal del Baix Ebre


ANDREU MARTÍ I GARCÍA..

El pla d'actuació comarcal 2007-2011, aprovat pel ple del Consell del Baix Ebre, estableix la necessitat de sensibilitzar la nostra comarca sobre el sector turístic «com un element potenciador de l'economia» i «com a font de riquesa i de bon futur per al Baix Ebre». Un dels atractius i actius turístics més destacats de l'interior de la comarca del Baix Ebre i de les Terres de l'Ebre és la Via Verda, una ruta turística que transcorre per l'antiga via fèrria de la Val de Zafan. El dia 1 de març de l'any 2002, un acord entre Renfe i el Consell Comarcal del Baix Ebre va propiciar la cessió a l'ens comarcal, durant un període de 30 anys prorrogable, del tram de l'antiga via fèrria que transcorre per la comarca.

La Via Verda del Baix Ebre té un traçat total de 22,4 quilòmetres, amb 19 túnels, 7 viaductes i 8 ponts, i travessa els municipis de Tortosa, Roquetes, l'EMD de Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet. Des d'aquest últim poble, la Via Verda del Baix Ebre connecta amb la de la Terra Alta, a l'altura de Pinell de Brai. Les dues vies verdes comporten un recorregut total de quasi 50 quilòmetres, amb paratges encisadors i un món de sensacions pròpies d'un medi natural privilegiat.

Per aquests motius, des del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, treballem per fer possible que la nostra via verda sigui una veritable «font de riquesa i bon futur» per a la comarca.

Fa uns dies hem anunciat actuacions en aquest espai que representen una inversió de més d'un milió d'euros i que se centren en quatre àmbits: el manteniment, la il·luminació dels túnels, la senyalització dels accessos i la rehabilitació de les estacions d'Aldover i Benifallet.

Pel que fa al manteniment, en els trams que transcorren pels municipis de menys de 2.000 habitants (Aldover, Xerta i Benifallet) es compta amb la col·laboració dels alumnes del taller ocupacional destinat a l'ensenyament de l'ofici de jardiner. Aquest taller, amb una dotació econòmica de 158.700 euros, realitza les sessions pràctiques executant, entre d'altres, el manteniment de la Via Verda.

Respecte a la il·luminació dels túnels, en l'actualitat i degut als robatoris i al vandalisme, cap dels túnels no disposa de llum. Per tal d'evitar aquesta situació, hem sol·licitat tres projectes d'electrificació al Pla d'Electrificació Rural, per tal de poder afrontar el cost de dotar d'energia elèctrica 6 túnels i l'estació de Benifallet, amb una inversió prevista de 214.099 euros.

Un altre projecte per aquest any és la senyalització de tots els accessos a la Via Verda des dels municipis per on transcorre. Aquesta inversió té un cost total de 15.164,78 euros.

A més, un conveni amb el pla de dinamització turística de les Terres de l'Ebre permetrà la rehabilitació i l'aprofitament turístic de les estacions de Benifallet i Aldover. Per finançar aquesta rehabilitació, amb un cost total de 732.450 euros, des del Consell Comarcal del Baix Ebre hem demanat el finançament del PUOSC.

Es calcula que l'any passat més de 16.000 persones van utilitzar la Via Verda del Baix Ebre. I es preveu que en els propers anys creixerà la demanda d'activitats turístiques de contacte directe amb l'entorn natural.

Per promoure la Via Verda del Baix Ebre, en tant que actiu turístic de la comarca, des del Consell Comarcal el primer diumenge de juny es va celebrar la 3a Diada de la Via Verda, amb un acte de lleure de l'EMD de Jesús, i després es va anar en direcció a Aldover, per acabar a l'antiga estació de Xerta, on hi va haver esmorzar per als participants i diverses activitats per als més menuts. Grups de grallers van animar la festa.

Ben segur que després d'aquella diada, tots plegats apreciarem una mica més la Via Verda com un actiu turístic destacat de les Terres de l'Ebre.

Es calcula que l'any passat més de setze mil persones van utilitzar la Via Verda del Baix Ebre. I es preveu que en els propers anys creixerà la demanda


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.