| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de setembre de 2021


dimecres, 11 de juny de 2008
>

Els treballadors de la indústria nuclear exigeixen més cura i rigor a les centrals

La UGT reclama més seguretat i prevenció i denuncia els greuges entre la plantilla i els subcontractats

JORDI PRADES. Tarragona
La fuita radioactiva d'Ascó I i la gestió de l'incident han escalfat el debat entre els treballadors sobre la seva situació laboral. Ahir, després d'una assemblea dels representants de la UGT amb els treballadors subcontractats d'Ascó i Vandellòs, el sindicat va acordar crear «una mesa de diàleg oberta a altres sindicats per exposar de manera comuna les reivindicacions de tots els treballadors», segons el secretari general de la UGT de Tarragona, Jordi Salvador. «No pot ser que hi hagi dues categories de treballadors pel que fa a la salut i a la seguretat», va dir en referència als «greuges comparatius» entre la plantilla i els subcontractats.

La UGT atribueix l'incident d'Ascó I a «una negligència per manca de preparació» dels operaris que van causar-lo. De fet, de l'informe sobre el succés fet pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en resposta a les preguntes de Greenpeace, es desprèn que aquests treballadors eren subcontractats: «Els treballs de buidatge i descontaminació de la cavitat de recàrrega i del canal de transferència es contemplen en un procediment del contractista aprovat pel titular», diu l'ens inspector de la indústria atòmica. Segons Jordi Salvador «les subcontractacions es poden entendre per a tasques específiques però no per a les regulars», ja que això «va en detriment de la cultura de seguretat».

La UGT exigeix a Endesa i Iberdrola, les «empreses mare» de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, que és qui gestiona les centrals, que apliqui mesures preventives i proactives de riscos laborals «més estrictes» i que la prevenció, planificació, avaluació i coordinació d'aquestes siguin «molt més curoses» i s'apliquin «amb més rigor». Salvador va explicar que el percentatge de treballadors subcontractats ha anat augmentat «fins al 60% actual» i que «en matèria de salut i seguretat no hi pot haver treballadors de primera i de segona».

En l'assemblea, que va comptar amb l'assistència de més de mig centenar de persones, també es va acordar, com a mesura a mig termini, demanar a Treball i a la Seguretat Social que reconeguin el risc afegit que corren els treballadors del sector nuclear i que es faci un estudi epidemiològic sobre aquest.

La UGT considera «inacceptable» que els comitès de seguretat i salut laboral de les centrals «estigui inoperatiu» i denuncia l'incompliment de la normativa que regula les funcions d'aquests comitès. Per això reclama «que s'activi el comitè d'intercontractes, com a mecanisme de coordinació entre l'empresa principal i les empreses subcontractades», i que «es traslladi la informació precisa i necessària» sobre qualsevol incident a tots els treballadors, independentment de si són o no de la plantilla.

«Personalment crec que les centrals no haurien d'estar en mans privades que només es guien pels beneficis en detriment de la seguretat», va concloure Salvadó. NOTÍCIES RELACIONADES

>Compareixença a porta tancada de la presidenta

>«Gairebé tot el que vol saber»

>Empleats fixos i subcontractats de les nuclears fan pinya per exigir rigor i seguretat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.