| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


diumenge, 8 de juny de 2008
>

Puigcercós guanya, Carretero colla

Gent d'Esquerra s'imposa en les primàries i es veu amb «àmplia legitimitat» per liderar ERC, tot i el fraccionament

ANNA SERRANO. Barcelona
La militància va decidir, ahir, que Joan Puigcercós és el nou president i Joan Ridao, el secretari general d'ERC. La candidatura oficialista de Gent d'Esquerra es va erigir en la guanyadora d'unes primàries republicanes amb molta participació, més del 70 per cent, i molt disputades, en què el suport del crític Joan Carretero –rere Puigcercós– va ser la sorpresa. Les eleccions van dibuixar un panorama fraccionat d'ERC que s'haurà de veure com encaixa en la nova executiva del partit, que es votarà en la segona jornada del congrés, dissabte que ve. Tant Puigcercós com Ridao van prometre diàleg, però van deixar claríssim que se senten «àmpliament legitimats» per liderar la nova etapa que s'obre en la formació republicana.


+ Joan Puigcercós i Joan Ridao, ahir al vespre, poc després de conèixer els resultats. Foto: ORIOL DURAN

L'escrutini a partir de les vuit del vespre ja va dibuixar, des del primer moment, un panorama molt fraccionat. Joan Puigcercós, amb un 37,22% dels vots, es va imposar a la presidència i el seu company de tàndem a Gent d'Esquerra, Joan Ridao, amb un 37,52%, a la secretaria general. La sorpresa, ja apuntada per algunes fonts en els dies previst a la votació, la va donar l'impulsor del sector crític Reagrupament.cat, Joan Carretero, que, amb el 27,56%, es va situar al darrere de Puigcercós i va relegar el candidat d'ERC Futur, Ernest Benach, afí a Carod-Rovira, amb un 26,68%, a la tercera posició. Com s'esperava, l'aspirant d'Esquerra Independentista, Jaume Renyer, va quedar a la cua dels candidats a la presidència (8,10%). El panorama quant a la secretaria general va fer un tomb, ja que Rafel Niubò (ERC Futur) va quedar en segon lloc, al davant de la reagrupada Rut Carandell, que va superar el candidat d'Esquerra Independentista, Uriel Bertran.

Un total de 7.036 afiliats (70,92%) dels gairebé 10.000 amb dret a vot van anar a les urnes, en unes primàries inèdites en la història del partit. Del resultat s'extreu que la militància d'ERC va optar, majoritàriament, per votar tiquet, és a dir, el president i secretari general d'una mateixa candidatura. Els percentatges es mantenen en tots els tàndems tret del d'EI, del qual Renyer obté menys suport, que va a parar a altres candidats i permet que Niubò passi al davant de Carandell.FRACCIONAT
Puigcercós i Ridao aconsegueixen la direcció del partit, però es confirmen els pitjors auguris i hi ha un resultat molt fraccionat que presenta un panorama d'encaix complicat amb vista al futur. Ho deia Benach en la compareixença posterior: «En aquest partit hi ha moltes sensibilitats.» I la que colla més és la de Reagrupament.cat, amb Carretero, capdavanter de les crítiques més dures contra el segon tripartit i el que ha qüestionat més la permanència d'ERC en el govern. S'haurà de veure, doncs, com es col·loquen les peces del puzle en la propera executiva, que es votarà en el congrés de dissabte vinent, quan culmina el congrés d'Esquerra. I més quan els reagrupats ja han deixat clar que no entraran en la nova direcció si no hi ha un canvi d'orientació i una revisió del pacte tripartit. Es podria donar el cas, doncs, que, tot i el suport rebut, Carretero no formés part de la nova executiva.

Les negociacions d'aquesta setmana ho decidiran.ÀMPLIA LEGITIMITAT
Ahir, tant Puigcercós com Ridao es van mostrar disposats a parlar i a escoltar tothom, però van llançar un missatge claríssim. Se senten plenament «legitimats» per governar ERC. El 38% dels vots de la militància, deia el nou secretari general, «atorga una àmplia legitimitat per poder governar amb aquest resultat», però deixava clar que seran la direcció «de tots els militants». Un emocionat Puigcercós coincidia en el missatge i assegurava que s'obre «una nova etapa» en la formació, «amb humilitat, ambició nacional i rigorositat republicana».

POST-CAROD-ROVIRA
Les primàries suposen l'inici de l'era posterior a Carod-Rovira a ERC, després de 12 anys al capdavant del partit, entre el 1996 i el 2004 com a secretari general i des del congrés de Lleida com a president. L'últim que va fer en aquest càrrec va ser anar a votar la nova direcció. Amb l'enretirada, de la pugna per la direcció del partit pretenia situar-se en bona posició per a una altra batalla, ja que aspira a encapçalar –per quart cop consecutiu– la candidatura d'Esquerra al Parlament de Catalunya, opció que també disputarà Puigcercós. El resultat d'ahir li complica les aspiracions.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La candidatura afí a Carod es posa a «disposició» de Puigcercós i demana unitat

>Esquerra Independentista situa el segon assalt en el congrés de dissabte

>Els crítics de Carretero es veuen consolidats com a alternativa i avisen que el seu camí és «llarg»

>Urnes independentistes

>Puigcercós s'imposa

>Puigcercós s'imposa

>Puigcercós s'imposa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.