| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 25 de maig de 2024


dimecres, 4 de juny de 2008
>

La Generalitat protegeix 183 plantes que estan en perill establint un règim sancionador

El govern presenta a Blanes el «Catàleg de flora amenaçada de Catalunya»

JORDI COLOMER. Blanes
El cap del Servei de Protecció de Fauna, Flora i Animals de Companyia, Jordi Ruiz, va presentar ahir a Blanes el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, que inclou un total de 183 plantes amenaçades, 59 d'aquestes en perill d'extinció i les 124 restants qualificades de «vulnerables». El govern català, a més, ha establert un règim sancionador per protegir aquestes espècies. El catàleg encara no és vigent, en espera del dictamen de la comissió jurídica assessora.


+ Un moment de la presentació del catàleg, ahir a Blanes. Foto: JORDI COLOMER

La presentació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya va ser l'acte principal de les Primeres Jornades Catalanes de Conservació de Flora, que es van cloure ahir a Blanes. Aquest text és bàsic per protegir les espècies i subespècies que es considera que cal protegir, i les classifica en les categories de «en perill d'extinció» o «de vulnerables», en funció del seu estatus de conservació i grau d'amenaça. Ruiz va destacar com a pas important que per primer cop s'estableix un règim sancionador aplicable a les infraccions. Així, es pot considerar delicte qualsevol actuació no autoritzada amb el propòsit o resultat de destruir-les, mutilar-les, tallar-les, posseir-les, comercialitzar-les, entre d'altres agressions, com alterar-ne l'hàbitat. Les infraccions seran sancionades d'acord amb el que s'estableix en la llei estatal 42/2007, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

Ruiz també va reconèixer que si fins ara no existia aquest catàleg ha estat per «inoperància i insensibilitat de l'administració». «Si s'ha fet l'esforç de país amb la fauna vertebrada, no hi ha excusa perquè no es faci amb la flora», va assenyalar i, a més, va remarcar que ara, amb el catàleg, es passarà de quatre espècies protegides a 183. Hi ha catorze indrets gironins amb espècies protegides (veure fitxa)

La presentació d'aquest catàleg va posar punt final a aquestes jornades, organitzades conjuntament pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat de Barcelona i la Fundació Carl Faust.

- Capçaleres del Ter i del Freser
- Cap de Creus
- Penya-segats de la Muga
- Massís de l'Albera
- Massís de Cadiretes
- Aiguamolls de l'Empordà
- Zona volcànica de la Garrotxa
- Illes Medes
- Gavarres
- Massís de les Salines
- Alta Garrotxa
- Montgrí
- Ribera de Santa Coloma
- Les Guilleries


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El govern només manté les restriccions d'aigua a la conca de la Muga

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.