| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 8 d'agost de 2022


dimecres, 4 de juny de 2008
>

Les propietats del coco

Alella utilitza de forma pionera fibra d'aquest fruit per a la revegetació i consolidació dels murs d'un torrent

el reportatge

LLUÍS ARCAL. Alella

fibra per ressembrar els marges. Alella utilitza una tècnica a base de fibra de coco i elements geotèrmics per consolidar els murs del torrent de Rials. Aquesta operació és un 60% més barata que les tradicionals i evita fer servir talussos de formigó.

El Maresme és terra de rieres i torrents, i per tant quan plou amb força l'aigua que hi baixa erosiona tot el que troba al seu pas. Si a això s'hi afegeixen els canyissars situats als marges de les rieres, que arrossegats per l'aigua creen un embús per desguassar, el problema és doble. Per lluitar contra aquest contratemps, moltes vegades s'utilitzen talussos de formigó que, tot i ser eficients, provoquen un fort impacte visual. Però hi ha altres solucions.

Una d'elles és la que s'ha posat en marxa de manera pionera en un tram del torrent de Rials d'Alella. A grans trets, la tècnica consisteix a assegurar i consolidar els marges de la riera amb una espècie de xarxa feta amb fibra de coco anomenada Fiber-roll. Segons el tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Oriol Bassa, aquest sistema permet enganxar el material a l'arbre i a la sorra del marge, i així s'evita l'erosió del mur sorrenc, a més de la dels arbres. La tècnica es completa amb la incorporació d'una manta geotèrmica. Per acabar el procés, l'últim pas consisteix a ressembrar els murs amb gramínies i gespa, i així evitar que es noti la mà de l'home en el paisatge. Bassa afegeix que aquesta tècnica és «un 60% més econòmica que les tradicionals». De moment s'ha intervengut en 500 metres del torrent de Rials, amb un pressupost de 18.000 euros aportats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament d'Alella. Per fer realitat aquest tram s'hi han tirat 11.000 m³ de sorra i sauló.

Per la seva banda, el cap de la brigada de la federació dels ADF del Maresme que treballa sobre el terreny, Pau González, assenyala que «s'han de calcular bé les condicions meteorològiques per poder fer actuacions com aquesta». Així, és important que hi hagi precipitacions perquè l'operació sigui un èxit, ja que ajuden a una revegetació més ràpida dels murs sorrencs de la riera. Per González, també és important el fet que aquesta tècnica permeti consolidar i replantar espècies autòctones d'arbrat, com ara els roures, les alzines i els alocs, i de passada impedir que els ocells s'acabin menjant les llavors plantades. El cap de la brigada assenyala, a més, que aquesta intervenció també permet lluitar i controlar els canyissars, que són una espècie invasora que provoca maldecaps quan la riera baixa amb força.González assegura que els talussos creats amb fibra de coco també serveixen per actuar de pantalla protectora en punts on l'aigua xoca amb força amb els arbres, i impedeix que aquests es desarrelin.

El regidor de Sostenibilitat d'Alella, Àlex Asensio (ERC-LG), avança que l'actuació feta al torrent de Rials forma part d'un projecte que el municipi va presentar a l'ACA per fer «la restauració integral» del torrent en els seus dos quilòmetres de longitud, i recorda que ja es va fer una «petita intervenció» al torrent dels Sistres. Tot i això, Asensio precisa que la resta del projecte es podrà dur a terme «sempre que l'ACA hi doni el seu vistiplau».Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.