| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 3 de març de 2024


dimarts, 3 de juny de 2008
>

Educació ordena a les escoles de primària que facin la tercera hora de castellà

Adverteix que no donarà autorització al projecte lingüístic si no augmenten de 420 a 665 les hores de castellà

MARCEL BARRERA. Barcelona
Les escoles tenen només deu dies, fins al 13 de juny, per certificar que faran la tercera hora de castellà que preveu un decret del Ministeri d'Educació i que semblava enterrada, després que fa just un any es va arribar a un acord polític al mes alt nivell entre el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d'Educació, Ernest Maragall. En les instruccions enviades el 31 de març a tots els centres, Educació insta les escoles a especificar en quin dels tres cicles de primària impartiran continguts en llengua castellana, i els adverteix que si no compleixen el còmput horari de 665 hores per als sis cursos –és a dir, tres hores setmanals de castellà o en castellà– no tindran autorització per tirar endavant el projecte lingüístic de l'escola.


+ Carod-Rovira i Maragall, el 7 de juny del 2007, abans de la roda de premsa per anunciar que la tercera hora de castellà seria optativa. Foto: EL PUNT

Ni autonomia ni res que se li assembli. La tercera hora s'ha de fer. Just un any després de l'esperpèntica roda de premsa en què Josep-Lluís Carod-Rovira i Ernest Maragall van assegurar que la tercera hora seria optativa per als centres i en cap cas obligatòria, Educació està instant totes les escoles perquè, «no més tard» del 13 de juny, diguin com distribuiran entre els tres cicles de primària l'augment de 245 hores de castellà que es deriven del reial decret aprovat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero a final del 2006. Si no compleixen aquest augment horari, de dues a tres hores de castellà a la setmana, Educació adverteix als centres educatius que no donarà autorització al projecte lingüístic.

En els fulls enviats als centres, Educació recorda que la normativa estableix que les estructures lingüístiques s'han de fer sempre en llengua catalana, i pregunta a les escoles com «compensaran» aquestes hores de català: si impartint continguts d'àrees no lingüístiques en castellà, com ara matemàtiques o ciències naturals, o bé fent en castellà activitats en la franja horària de lliure disposició. El 30 de juny està previst que tot el procés d'autorització hagi finalitzat.

Segons algunes fonts, el requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a instàncies de l'associació anticatalana Convivencia Cívica Catalana (CCC) demanant els horaris de català, castellà i anglès ha estat un factor decisiu perquè el departament optés finalment per ordenar a les escoles que complissin la tercera hora de castellà, encara que mentre el TSJC només ha demanat els horaris del primer cicle, Educació els està demanant per a tota l'etapa.

Segons Blanca Serra, de la plataforma Pel Català a l'Escola, les instruccions demostren que s'«està incomplint l'acord» assolit fa un any entre Carod i Maragall. En el mateix sentit de ruptura del pacte s'han expressat fonts d'ERC, que qualifiquen la maniobra del conseller Maragall de «traïció i deslleialtat» i l'acusen de «voler aixecar la camisa» als republicans. És evident que la notícia que les escoles hauran de complir la tercera hora no arriba en el millor moment per a ERC, que a les portes d'un important congrés va demanar a través de la seva executiva al conseller Maragall que aturés tot el procés per autoritzar els projectes lingüístics de les escoles.ACORD EN EL GOVERN


El Departament d'Educació no va voler ni confirmar ni desmentir que es demani més castellà a les escoles, mentre que fonts del govern van assegurar que hi ha un acord perquè l'obligatorietat de fer la tercera hora desaparegui amb la nova llei d'educació (LEC).

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Malestar al departament

>Maragall creu que plantegen una «batalla preventiva»

>La llei d'educació rep una allau de queixes des de tots els sectors

>La llei d'educació rep queixes des de tots els sectors

>Maragall i la «batalla preventiva»

>L'estat de l'educació, punt de partida d'una xerrada dels 75 anys del CEIP Verd de Girona

>Educació imposa la tercera hora de castellà a totes les escoles el curs vinent

>Educació imposa la tercera hora de castellà a totes les escoles

>Educació imposa la tercera hora de castellà a totes les escoles

>Educació imposa la tercera hora de castellà a totes les escoles per al curs vinent

>Educació imposa la tercera hora de castellà a totes les escoles / 225.429 al·legacions contra la LEC

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.