| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 22 d'octubre de 2017


divendres, 30 de maig de 2008
>

Els veïns d'un immoble denuncien un suposat cas d'assetjament, a Sants

Els propietaris volen rescindir-los els contractes adduint que l'edifici està en ruïna

F. ESPIGA. Barcelona
Els cinc inquilins d'un bloc de pisos del carrer del Vallespir, a Sants, han començat a mobilitzar-se per denunciar que són víctimes d'un suposat cas d'assetjament immobiliari. Argumenten que la propietat no només no arregla els desperfectes que hi ha a l'edifici, sinó que ara ha encetat un procés judicial per rescindir-los els contractes de lloguer –vitalicis i de renda baixa– que tenen subscrits. L'advocada dels amos nega cap cas d'assetjament i justifica la demanda pel fet que l'immoble està en ruïna.


+ La façana de la finca, al carrer del Vallespir. Foto: O. DURAN

L'edifici està situat al número 25 del carrer del Vallespir. L'estat de la façana, d'on penja una gran pancarta que alerta del cas, és un indicador meridià del deteriorament de la construcció.

Actualment a la finca hi viuen cinc famílies, algunes d'elles des del 1950. Totes tenen contractes de lloguer en un règim equiparable al vitalici i paguen preus de lloguer d'entre 90 i 200 euros. Hi ha cinc pisos més que, actualment, ja són buits. Felip Roca, un dels inquilins, explica que els «problemes» van començar fa sis anys, quan van sol·licitar a la propietat que arreglés una canonada d'aigües fecals que perdia. «No ens van fer cas i ens anaven donant allargues. Cansats d'esperar, fa dos anys vam denunciar-ho a l'Ajuntament, que els va multar (2 de febrer del 2006). Des d'aquell moment, tot ha empitjorat», declara.

Aquesta agudització de la situació, sempre segons els veïns, s'ha traduït en diversos episodis. Un dels més sonats va ser quan part de la instal·lació elèctrica de l'immoble va patir diversos desperfectes de manera intencionada. Aquest cúmul de circumstàncies va fer que els veïns presentessin diverses demandes, algunes d'elles per amenaces i coaccions, que fins ara han estat desestimades. L'últim pas, però, l'ha fet la propietat amb l'inici d'un nou procés judicial. Helena Costa, advocada dels propietaris, explica que un informe tècnic –encarregat per ells– ha dictaminat que l'edifici està en ruïna. És a dir, que les obres de reparació que s'hi haurien de fer superen el 50% del valor de l'immoble. I davant d'això exposa que l'article 118 de la llei d'arrendaments urbans (LAU) preveu que quan es dóna aquesta situació, es pugui obrir un litigi per rescindir els contractes dels inquilins. «Aquí no hi ha assetjament ni res similar. Simplement s'ha encetat un procés, emparat per la llei, i ara serà un jutge qui haurà de pronunciar-se.»

Els veïns ja han contraatacat. Han encarregat un contraestudi a un arquitecte que conclou que les obres que s'han de fer a la finca no superen el 13% del seu valor i, per tant, no pot ser declarat en ruïna. També rebaten que els números que fan els propietaris tenen trampa, ja que es basen en una taxació dels pisos –uns 20.000 euros cadascun– «que és ridícula». «Si creuen que valen això, que ens els venguin demà mateix», conclou Roca. Davant aquest ball de xifres entre les parts, el jutge amb molta probabilitat encarregarà un tercer informe pericial.

La sospita dels veïns, és que els propietaris volen vendre la finca a una potent immobiliària. Diverses entitats del barri ja els han mostrat el seu suport.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.