| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 25 de febrer de 2020


diumenge, 25 de maig de 2008
>

Puigcercós i Ridao reconeixen «errors» però aposten per la «refundació» d'ERC

Gent d'Esquerra fa una crida a la unitat dins el partit i fuig de l'enfrontament dialèctic amb Carod-Rovira

SERGI PICAZO. L'Hospitalet de Llobregat
Dinar, discursos polítics, concert i... futbol. L'acte central de la candidatura Gent d'Esquerra, liderada per Joan Puigcercós i Joan Ridao, va ser tot un èxit de públic. L'alegria i el bon rotllo no es van trencar ni tan sols amb els discursos polítics: «Unitat», «consens» i «conciliació» van ser les paraules que més van sonar. A diferència de l'acte central de la candidatura d'ERC Futur, afí a Josep-Lluís Carod-Rovira, ahir no hi va haver ni una sola crítica als companys de partit. «No pot ser que hi hagi quatre partits en un sol partit. Hi ha una sola Esquerra», va dir Ridao. Puigcercós, candidat a presidir ERC, i Ridao, candidat a la secretaria general, van fer una altra crida a la «refundació» del projecte d'Esquerra després d'admetre «errors» i «mals moments» del passat.


+ Puigcercós i Ridao, ahir a l'acte central de Gent d'Esquerra a La Farga. / Foto: RITA LAMSDORFF

Gent d'Esquerra va aconseguir l'objectiu. Unes 2.000 persones i centenars d'estelades van omplir ahir la sala central de l'antiga fàbrica de La Farga, a l'Hospitalet de Llobregat. Una setmana després de l'acte central de Carod-Rovira, Puigcercós i Ridao van fer una demostració de força, almenys en números. Allà hi havia els consellers de la Generalitat Carme Capdevila, Jordi Ausàs i Josep Huguet; diputats al Parlament com Anna Simó o Xavier Vendrell i al Congrés com Joan Tardà; nou dels dotze presidents regionals; trenta dels prop de cent alcaldes d'ERC que donen suport a la candidatura; el portaveu nacional de les JERC, Gerard Coca; i, a més, representants dels principals sindicats obrers i d'entitats com Òmnium Cultural, la Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Progrés o la Plataforma per la Llengua.

Els discursos encesos d'independentisme, un públic que es preparava per al partit de futbol de la selecció catalana i les cançons de Serrat i Lluís Llach van fer esclatar d'entusiasme els partidaris de Puigcercós i Ridao. Tanmateix, i just en l'equador de la campanya precongressual, Puigcercós va avisar els seus afins: «Això no està guanyat. Cal convèncer els militants i fer un nou esforç per obtenir una gran majoria de vots el pròxim dia 7 de juny».

Els discursos de Puigcercós i Ridao van semblar ahir que estaven absolutament pensats per l'endemà del congrés. Almenys, en dos sentits: d'una banda, la crida a la unitat; i, de l'altra, la proposta de refundació. «El dia 7 serà el principi d'una nova etapa de llibertat i de justícia social per al nostre país», va cridar Puigcercós. «Tenim una gran oportunitat històrica per redreçar la situació actual i fer una refundació del partit», havia dit just abans el seu company Joan Ridao.

El candidat a presidir Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, va marcar els dos grans objectius del partit, en cas de victòria, i que consisteixen a aconseguir «una majoria social» «per poder passar del dret a decidir al poder de decidir» i, a curt termini, obtenir el concert econòmic amb vista al 2010. Per fer-ho, Puigcercós va obrir la possibilitat d'arribar a pactes amb «les forces polítiques catalanistes». En la mateixa línia, Joan Ridao va destacar la necessitat de fer «compatible el partit amb el govern», tot i que creu que la nova direcció ha de ser «exigent» i no pactar «a qualsevol preu».

Quant al futur del partit, Puigcercós tampoc vol excloure ningú i va assegurar que, junt amb Gent d'Esquerra, hi seran «els companys que són en altres candidatures», ja que, com va dir Ridao, «aquests també són d'Esquerra». Perquè s'entengués bé, Ridao va triar una metàfora: «Hi ha un gran vaixell que hem de fer virar, però sense cops de timó.»

Ridao apostava així per dur a terme el canvi que necessita el partit «de manera ordenada» i incloent tots els corrents interns del partit, fent referència a ERC com una orquestra, en què tots toquen diferents instruments però segueixen «la mateixa partitura».JOAN PUIGCERCÓS
secretari general d'ERC
«La ultradreta està avui instal·lada dins

el Tribunal Constitucional. Aquests jutges

no són ningú per dir quin és el límit de la sobirania del poble català» NOTÍCIES RELACIONADES

>Les sectorials podrien escollir candidats, segons Benach

>Puigcercós i Ridao aposten per «refundar» ERC

>Puigcercós i Ridao aposten per la «refundació» d'ERC

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.