| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'agost de 2019


dissabte, 17 de maig de 2008
>

Un total de 113.013 causes van entrar el 2007 als jutjats de les comarques gironines

Els tribunals de Figueres i de Blanes són considerats els dos «punts vermells» de la justícia a la demarcació de Girona

FIDEL BALÉS. Girona
Un total de 113.013 causes judicials van entrar als jutjats dels partits judicials gironins durant l'anys passat, segons es desprèn de la memòria de l'Audiència de Girona que va presentar ahir el seu president, Fernando Lacaba. Aquesta xifra representa un increment d'1,5 per cent en relació amb les causes que hi van entrar durant el 2006. Aquest augment és superior, però, a l'Audiència de Girona, ja que entre les seves quatre seccions, dues de penals i dues de civils, hi van entrar 3.903 causes, un 4,3 per cent més que el 2006. Lacaba va advertir d'un possible col·lapse dels jutjats de guàrdia a causa dels molts judicis ràpids que estan assumint, el nombre dels quals augmentarà considerablement aquest any amb la criminalització dels conductors que circulen sense carnet.


La crisi econòmica que ja es va experimentar a mitjan any passat va fer augmentar el nombre de causes de concurs de creditors per a empreses que fan fallida, segons va destacar Lacaba. El president de l'Audiència també va destacar que una part important de l'increment del nombre de causes s'ha produït als jutjats contenciosos administratius en relació amb reclamacions contra l'administració, sobretot pel que fa a sancions de trànsit i a estrangeria.

Segons la memòria de l'Audiència, a les seves dues seccions penals hi van entrar l'any passat 2.303 causes i se'n van resoldre 2.444, cosa que representa que hi van entrar un 4,3 per cent més de causes que el 2006 i que se'n van resoldre un 12,5 més. A les dues seccions civils, hi van entrar 1.600 causes, 65 més que l'any anterior. Per Lacaba es pot dir que el volum de causes que entren a les seccions civils es manté, però són més difícils de resoldre. En total l'any passat entre les quatre seccions de l'Audiència van resoldre 3.942 causes. D'acord amb la memòria, els jutjats gironins segueixen la tendència a l'alça que també es pot veure a la resta de jutjats de Catalunya, però inclou «xifres preocupants» com ara les que es donen als jutjats penals, que superen en un 12 per cent els mòduls establerts pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i els jutjats de primera instància i el mercantil, que també reben un nombre de causes molt per sobre del que estableix el CGPJ. Pel que fa a la ciutat de Girona, els jutjats que han vist més increment de feina han estat els tres del contenciós administratiu, el volum dels quals ha augmentat un 16,4 per cent. D'altra banda, el jutjat de menors ha vist disminuir en un 31,6 per cent el volum de causes.INCIDENT A BARCELONA
En la presentació de la memòria de l'Audiència de Barcelona, el seu president va explicar un acudit masclista, que segons ell va ser malinterpretat pels mitjans, que se'n van fer ressò, i es va haver de disculpar.
L'augment del 30 per cent en relació amb el 2006 dels judicis ràpids –2.040 el 2006 i 2463 el 2007– que celebren els jutjats de guàrdia situen aquests jutjats «prop del col·lapse», segons el president de l'Audiència. Lacaba augura que el col·lapse arribarà aquest any amb un altre augment del nombre de judicis ràpids amb l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal en matèria de Seguret Vial. Segons les previsions, només a la ciutat de Girona hi pot haver una mitjana d'entre dos i tres detinguts diaris per circular sense carner de conduir.
En el decurs de l'any 2007 es van fer als partits judicials gironins 2.764 judicis, i se'n van suspendre 1.800. Aquest nombre de suspensions és alarmant, pel president de l'Audiència, el qual l'atribueix a la «feblesa» de la llei d'Enjudiciament Criminal perquè no preveu mesures més dràstiques per als testimonis que no es presenten als judicis o per als acusats que estan en llibertat que tampoc acudeixen a la cita judicial. Les suspensions dels judicis també contribueixen a l'augment de feina a l'oficina judicial perquè ha de repetir les citacions.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Noves creacions

>Lacaba reclama per a Girona un jutjat penal especialitzat per a l'execució de sentències

>Perdre quartos

>Un total de 113.013 causes van entrar el 2007 als jutjats de les comarques gironines

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.