Tot i que Ernest Maragall es va manifestar molt respectuós amb l'informe del síndic, no va deixar de desautoritzar-lo. I ho va fer amb tres afirmacions molt contundents. Per una banda, va dir que el seu departament fa molt de temps que aplica mesures per evitar la concentració d'alumnes immigrats i va posar Ripoll com a exemple, pel conveni que va signar amb l'alcaldessa, Teresa Jordà, per descentralitzar la gestió de l'educació.
Per l'altra, va matisar que les dades aportades per Ribó, que dijous havia afirmat que l'eliminació dels guetos educatius comportaria canviar d'escola quasi la meitat dels alumnes immigrats, reflecteixen la situació de fa un parell d'anys. I finalment, va voler destacar que l'informe del síndic només analitza l'educació, que és qui rep els inputs d'altres àmbits com ara l'habitatge, el residencial, etc. En aquest sentit, va recordar que tot plegat depèn també de la llibertat dels ciutadans, de la liberalització dels centres, de la proximitat, etc. «Crec que avui el panorama és més esperançador, quant a l'escolarització equitativa. Hem d'avançar amb tota contundència en la construcció dels elements que han de definir la qualitat més enllà de les condicions amb què treballa cada centre», va indicar. I hi va afegir: «Estem responent en el millor terreny possible per no estigmatitzar el fenomen de la immigració.»
D'altra banda, Ripoll es va convertir ahir en el primer municipi gironí a signar un conveni amb Educació que estableix la coresponsabilització en matèria educativa de les dues administracions. Aquesta experiència pilot de descentralització es durà a terme també a Mataró, Granollers, el Prat del Llobregat, Sant cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Reus i Lleida. El conveni inclou que, a través d'una mesa, Educació i cada ajuntament planifiquin conjuntament el procés d'escolarització dels respectius municipis.