| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 17 d'octubre de 2019


divendres, 16 de maig de 2008
>

Salut vol vacunar de càncer de coll uterí les nenes d'11 anys a partir del curs vinent

La vacuna s'administraria a 35.000 alumnes de 6è de primària en el moment de posar-los la de l'hepatitis A i B

NÚRIA ASTORCH. Girona
La controvertida vacuna contra el virus del papiloma humà (VPH) es podria començar a administrar gratuïtament el curs que ve a les nenes catalanes d'11 anys, unes 35.000 alumnes de 6è de primària, 3.300 de gironines. Així ho va manifestar ahir el director general de Salut Pública, Antoni Plasencia, en la X Jornada de Vacunes que es va celebrar a Girona. Plasencia va assenyalar que encara no és una decisió ferma i que la posada en marxa de la campanya dependrà de l'organització i coordinació dels professionals sanitaris i del món educatiu. La vacuna serà, com totes, voluntària i es demanarà als pares el consentiment informat abans de posar-la. Des de finals de l'any passat, la vacuna del VPH es pot comprar a les farmàcies per prop de 500 euros.


+ Una persona vacunant-se ahir al centre internacional de Salt./ Foto: EUDALD PICAS

Després d'una llarga polèmica sobre la conveniència o no d'introduir la vacuna del VPH en el calendari de vacunacions sistemàtiques, el consell interterritorial del Ministeri de Sanitat va decidir, a finals de l'any passat, d'incorporar-la abans del 2010. D'acord amb aquesta decisió, la campanya haurà de començar o bé el curs acadèmic que ve, el 2008/2009, o bé el següent, el 2009/2010. Les declaracions del director general de Salut Pública ahir a Girona sobre la vacuna del VPH van deixar entreveure la intenció del Departament de Salut de començar la campanya de vacunació ja el curs que ve. De fet, la ponència que va presentar el cap del servei de medicina preventiva de Salut Pública en la X Jornada de Vacunes a Girona, adreçada als professionals sanitaris, va estar justament dedicada a tractar dels «aspectes pràctics» d'aquesta vacuna.

D'acord amb les declaracions de Plasencia, Salut vol començar a administrar-la el curs que ve a les alumnes de 6è de primària per mitjà de tres dosis, en el mateix moment en què se'ls posa la vacuna contra el virus de l'hepatitis A i B. La campanya afectaria unes 35.000 nenes d'11 anys de tot Catalunya (unes 3.300 de les quals són de les comarques gironines) i tindria un cost de 10 milions d'euros. Amb tot, Plasencia va indicar que serà al juny quan es prendrà una decisió ferma, una decisió que depèn en bona part de les necessitats d'acabar d'organitzar tot el dispositiu sanitari i de la implicació del món educatiu. I també va ressaltar la importància de dur a terme una campanya de difusió prèvia, en la qual ja s'està treballant.

El VPH és el responsable de tots els càncers de coll d'úter, que és la segona causa de mort per tumor en dones després del càncer de mama. La vacuna, que es pot adquirir a les farmàcies des de finals de l'any passat per 464,58 euros, s'ha mostrat eficaç contra les variants 16 i 18 d'aquest virus en un 90% dels casos. A Catalunya, se'n diagnostiquen més de 300 casos anuals, una quarta part dels quals acaben en defunció.

El virus del papiloma humà es transmet per via sexual. La conveniència de sistematitzar l'administració d'aquesta vacuna, tenint en compte el bon funcionament dels programes de diagnòstic precoç, i l'edat en què s'ha d'administrar –abans o després que comencin les relacions sexuals– han estat alguns dels aspectes més debatuts pels especialistes.

El director general de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plasencia, considera que la vacunació és només una mesura complementària en l'estratègia de prevenció del càncer de coll d'úter. NOTÍCIES RELACIONADES

>Reforçar els centres internacionals

>Protegir-se del sol

>Salut vol vacunar contra el càncer de coll d'úter totes les nenes d'11 anys el curs vinent

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.