| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 17 d'abril de 2024


dimarts, 13 de maig de 2008
>

Les últimes pluges garanteixen aigua per als regants del Baix Ter fins a finals de maig

Els pagesos volen ara negociar amb l'ACA perquè els reservi aigua de Sau i Susqueda a partir del mes de juny

ORIOL MAS. Girona
Les pluges d'aquests últims dies garantiran aigua per als camps de conreu del Baix Ter fins a finals de maig o principis de juny, ja que les quantitats que han caigut han permès humitejar els terrenys i que no faci faltar regar en un termini mínim de 15 dies. La millora que estan experimentant els pantans, i que es notarà més notablement els propers dies, allunya les possibilitats d'entrar en fase d'emergència per al consum domèstic, i ara els regants volen negociar amb l'Agència Catalana de l'Aigua perquè accepti desembassar una part de les reserves de Sau i Susqueda per al reg agrícola a partir del juny. Per altra banda, els arrossaires de Pals han estat dels més beneficiats per les precipitacions, ja que ara podran emplenar gairebé tots els camps d'arròs.

Aquestes precipitacions han estat molt benvingudes pels conreus del Baix Ter, que a finals de la setmana passada ja havien començat a suportar els primers efectes de la falta d'aigua. Les pluges, que han superat els 50 litres per metre quadrat al Baix Ter al llarg del cap de setmana, han permès amarar els camps, i els arbres podran anar bevent d'aquesta aigua uns 15 dies més.

Tot i aquesta alegria per als pagesos, a mitjà termini les previsions continuen sent pessimistes. El president de la comunitat de regants de la presa de Colomers, Jordi Aulet, ha explicat que «ara hem solucionat un problema puntual, però el problema és de fons», i ha afirmat que continuaran fins al final en les seves accions per reclamar més aigua per al Ter i un tracte igualitari amb la resta de col·lectius de regants de Catalunya. El portaveu de les diferents comunitats de regants, Narcís Illa, ha definit la situació actual com «un respir», si bé ha insistit que això ha de fer que l'ACA reservi aigua de Sau i Susqueda per als pagesos a partir del juny: «Ens hi haurem de discutir, perquè no seran gaire partidaris de donar aigua.» Illa ha explicat que demanaran uns 35 hm³, la meitat del que necessiten, i que l'ACA els havia garantit que si Sau i Susqueda tenien més de 100 hm³ els en reservarien una part per al reg.ELS ARROSSARS, PLENS


Els arrossars de Pals són uns dels més beneficiats, perquè estan en ple procés d'inundació dels camps. Amb l'aigua que ha caigut podran omplir el 90% dels camps, ja que al 10% restant ja hi han plantat arròs en sec. Per Albert Grassot, dels regants de Pals: «L'aigua ha arribat una mica tard, però és millor tard que mai.»

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Galligants, amb aigua.

>L'estany, més ple

>Estalvi a Calonge

>Pou nou a Garrigàs

>L'Ebre, de franc

>Primers vaixells cap a Barcelona.

>Sortida de la fase d'excepcionalitat II

>«Un parell de llevantades i Blanes no té platja»

>Els regants del Baix Ter ara tenen aigua fins a final de mes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.