| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 3 d'octubre de 2022


diumenge, 11 de maig de 2008
>

El Catllar recupera el castell per convertir-lo en museu i espai cultural

Les excavacions fetes han permès descobrir restes arqueològiques que pertanyen al segle VII aC

AZAHARA PALOMARES. El Catllar
El Catllar torna a mirar cap al seu castell. Aquest estiu està previst que s'enllesteixi la segona fase de la rehabilitació de la fortificació datada del segle XII, i que permetrà convertir-la en museu i en espai per acollir determinats actes culturals. El procés de recuperació del castell, començat l'any 2002 amb l'expropiació de l'edifici, ha permès també aprofundir en els orígens dels assentaments humans al municipi, que ara ja s'han pogut datar al segle VII abans de Crist gràcies a les restes arqueològiques localitzades. Una part d'aquests vestigis es conservaran, i la part dels fonaments del castell serveixen de base per un edifici nou.+ A l'esquerre, aspecte extern del castell, amb les torres restaurades. A la dreta, construcció de l'edifici cultural a l'interior de la fortificació. Foto: A.P.

La troballa de les restes d'un poblat preibèric que va assentar-se al Catllar entre els segles VII i VI abans de Crist ha estat una de les descobertes principals del procés de rehabilitació del castell. De fet, ja s'havien localitzat els primers vestigis d'aquest poblament a l'entorn de la fortificació, i les excavacions realitzades per la URV a l'interior del castell han permès confirmar aquesta dada.

Els treballs arqueològics, però, també han permès redescobrir els fonaments originals del castell, la construcció del qual es va començar el segle XII, però que deu la seva estructura actual als treballs desenvolupats entre els segles XIII i XVI. En vista d'aquesta riquesa, el consistori ha optat per mantenir a la vista les restes localitzades a la meitat de la fortificació, i els antics fonaments (situats a l'altre costat) s'han fet servir com a base d'un edifici modern.

Precisament, l'alcalde del Catllar, Josep Maria Gavaldà, espera que a mitjan d'aquest estiu el nou espai ja sigui utilitzable pels veïns. La primera planta es vol destinar a museïtzació de les restes arqueològiques i història dels poblaments al Baix Gaià, i la terrassa, de 500 metres quadrats, es reservarà per acollir actes culturals d'un cert nivell a l'aire lliure.

Aquesta fase de les obres té un pressupost de 620.000 euros, arreplegats gràcies a diverses subvencions. Abans, el consistori ja havia impulsat tasques de recuperació del fossat que envolta el castell i consolidació de les torres. NOTÍCIES RELACIONADES

>Centre de la ruta del Baix Gaià

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.