| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


dimarts, 6 de maig de 2008
>

L'Estat i la Generalitat diuen que les obres de la canonada de l'Ebre són imminents

El conveni deixa ara a les mans de la comissió de seguiment com es farà la reversibilitat i la desconnexió del tub

EMMA ANSOLA. Barcelona
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, van signar ahir al matí el conveni de col·laboració entre les dues administracions per portar aigua del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. Les principals decisions, però, depenen ara de la comissió de seguiment, que haurà d'acordar com es fa la reversibilitat del projecte perquè la canonada pugui transferir aigua també cap al sud, així com el mecanisme que s'utilitzarà per desconnectar-la de manera definitiva quan ja no faci falta l'aportació d'aigua a Barcelona. L'Estat es farà càrrec de l'adjudicació de les obres, cosa que es podria fer avui, amb l'objectiu que la setmana vinent comencin uns treballs que ahir van ser declarats d'emergència.


+ Espinosa i Baltasar celebren la signatura del conveni. Foto: EFE

La canonada es transferirà a la Generalitat quan ja no calgui més aigua de l'Ebre cap a Barcelona, però només la podrà utilitzar en cas que les comarques del sud necessitin aquest recurs. Així ho concreta el conveni signat entre totes dues administracions que ara deixa a les mans de la comissió de seguiment algun dels aspectes principals de l'obra, com ara el calendari, les condicions tècniques que caldrà aplicar a la canonada per concretar-ne la reversibilitat –la portada d'aigua de la xarxa Aigües Ter Llobregat (ATLL) cap al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) en situacions de sequera– i, finalment, els mecanismes que caldrà aplicar per concretar la desconnexió de la canonada un cop ja no es necessiti l'aportació d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona.

En la primera trobada de la comissió que es va produir ahir mateix després de la signatura del conveni, es van acordar els criteris de la selecció de l'empresa que haurà de fer les obres, si bé l'adjudicació, que es podria produir avui mateix, serà a càrrec de l'Estat. La comissió també va acordar que serà l'Agència Catalana de l'Aigua, la que dirigirà les obres.

El que sí que queda determinat pel conveni és el cost estimat de l'obra, que no podrà superar els 180 milions d'euros, i atorga a les obres el caràcter d'emergència, la qual cosa permet expropiar terrenys en cas que sigui necessari i agilitar les autoritzacions que calgui per fer les obres per tal de tenir-les a l'octubre, quan, segons el govern, perillarà el proveïment d'aigua a la població si es manté l'escassetat de precipitacions. A causa d'aquesta urgència, el conveni exclou l'avaluació d'impacte ambiental.

De moment, el conveni apunta que el traçat de la conducció CAT-ATLL utilitzarà, «sempre que sigui materialment possible», un recorregut paral·lel a l'AP-7 entre Tarragona i Vilafranca del Penedès, i a partir d'aquest punt la canonada es dirigirà cap al municipi d'Olèrdola, on arriba la connexió ATLL.

Finalment i d'acord amb el conveni, un cop s'acabi la portada d'aigua, bé perquè s'hagi sortit de l'escenari d'excepcionalitat o bé perquè hagi entrat en funcionament la dessalinitzadora del Prat, l'Estat cedirà la canonada.NO DIU RES DELS REGANTS
El conveni entre l'Estat i la Generalitat no fa esment del pla d'estalvi d'aigua al qual s'han compromès els regants per tal que l'extracció d'aigua dels canals de reg no provoqui cap impacte al delta de l'Ebre. Tant el ministeri com el Departament de Medi Ambient han garantit que la transferència cap a Barcelona dels sobrants d'aigua que té concedits el CAT no suposarà cap impacte al delta, però de moment encara no s'ha concretat com els regants pensen aplicar l'estalvi. Fonts del Departament de Medi Ambient assenyalen la voluntat d'arribar a un acord amb els regants en properes reunions, tenint en compte que la captació d'aigua de l'Ebre no serà necessària fins a final d'any, ja que les últimes pluges han fet ajornar l'entrada en la fase d'emergència fins al juny. Tanmateix, el departament continua mantenint l'octubre com a punt a partir del qual l'abastament a Barcelona podria estar en perill.
Execució d'obres - «El traçat de la conducció CAT-ATLL utilitzarà, sempre que sigui materialment possible, la zona de pas de l'autopista AP-7»
- «Les obres tindran la consideració d'emergència»
- «L'Estat cedirà la infraestructura a la Generalitat exclusivament per atendre les eventuals necessitats d'abastament del sistema CAT mitjançant la derivació de cabals del sistema Ter-Llobregat.

Comissió de seguiment - «Es reunirà un cop al mes»
- «Acordarà els criteris tècnics per a la selecció del contractista o contractistes, el control dels terminis, els mecanismes tècnics que permetin la reversibilitat i la desconnexió de la canonada»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Unió de Pagesos vol més subvenció per als regants

>La plataforma diu que han maquillat l'obra

>França diu que no ha rebut cap proposta oficial sobre el transvasament del Roine

>Tortosa rebutja el decret però perd la unitat contra el transvasament

>L'aigua que es durà en vaixell a Barcelona també podria ser del minitransvasament de l'Ebre

>Proposen que l'aigua que ha de venir en vaixell des de Tarragona també surti de l'Ebre i no de pous

>El ministre d'Agricultura francès diu que no ha rebut cap proposta oficial pel Roine

>ERC assegura que a l'Hospitalet es perd el 25% d'aigua en fuites i l'ACA rebaixa la xifra al 4%

>Els tubs que vénen de Noruega

>Govern i Estat acorden portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona

>Via lliure per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona

>Via lliure al transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona

>Via lliure al transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.