| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 29 de novembre de 2021


dimarts, 6 de maig de 2008
>

La meitat de la militància d'ERC s'ha definit ja davant de les primàries

Carretero i Bertran presenten 900 signatures, Puigcercós puja a les 2.200 i Benach n'entrega 760

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
Gairebé la meitat dels més de 10.000 militants d'ERC s'ha alineat amb alguna de les quatre candidatures que amb tota probabilitat es mesuraran les forces en les eleccions del 7 de juny. Ahir, l'últim dia per presentar els avals, Ernest Benach i Rafael Niubò van entregar 764 signatures de militants –només la meitat de les que asseguren que tenen per garantir-ne la «confidencialitat»–, Uriel Bertran en va registrar 934; Joan Carretero, 896, i la candidatura de Joan Puigcercós va arribar a les 2.232. Ara la sindicatura electoral d'ERC haurà de verificar-les. Però l'alta xifra de firmes multiplica ja les expectatives de participació al congrés.


 Foto: G.M. ACN M.L.

 Foto: G.M. ACN M.L.

 Foto: G.M. ACN M.L.

+ Sallas, de RCat; Bertran amb membres d'EI; Gomà i Macian; i Aragonès. Foto: G.M. ACN M.L.

La sindicatura electoral proclamarà demà les candidatures i donarà el llum verd a una campanya electoral que fa moltes setmanes que ha començat. Però a hores d'ara, i a l'espera que es determini quantes signatures s'eliminen de militants que hagin signat per més d'una candidatura o no estiguin a corrent de pagament, gairebé la meitat dels militants d'ERC s'haurà definit amb vista al congrés si es confirmen les dades. A ningú se li escapa, no obstant això, que unes primàries per escollir president i secretari general mai vistes fins avui –en què la votació serà secreta i universal per a la militància– pot ser tota una capsa de sorpreses. De fet, els militants poden avalar un candidat i a la pràctica votar per un altre, i la meitat dels afiliats a ERC encara no ha pres partit per ningú. Però és evident que el gros de signatures multiplica les expectatives de participació en un congrés en què es decidirà la composició de la nova cúpula d'ERC i se'n definirà l'estratègia, amb la política d'aliances i el pacte de govern amb el PSC i ICV-EUiA en el punt de mira. L'anterior convocatòria, la del 2004 a Lleida, va aplegar 2.015 militants. I a la conferència nacional de l'octubre, s'hi van inscriure 2.800 afiliats.

Els candidats a la presidència i a la secretaria general d'ERC Ernest Benach i Rafael Niubò van registrar ahir 764 firmes. Només la meitat, segons va assegurar Patrícia Gomà, de les recollides: 1.480 que els fan afrontar la contesa electoral amb «molt d'optimisme». La raó: res no garanteix «la confidencialitat de les dades» un cop contrastades, va insistir Gomà. I és que ERC Futur va demanar sense èxit a la sindicatura que es destrueixin els avals un cop verificats per evitar la confecció d'hipotètiques llistes negres amb els militants de les candidatures perdedores. A més, fonts de la candidatura afí a Josep-Lluís Carod-Rovira van subratllar que les firmes entregades –en són necessàries poc més de 500 de vàlides– són suficients com a aval i un gest de compromís i coherència amb els càrrecs territorials que preferien no constar enlloc. Pere Aragonès, coordinador de la campanya de Joan Ridao i Joan Puigcercós, va replicar, en canvi, que Gent d'Esquerra sí que confia «en els òrgans del partit i en la bona feina d'un organisme plural i representatiu com la sindicatura electoral». Per això va registrar totes les firmes recollides. En total, 2.232; 200 més de les que ja van lliurar dimecres passat.

El candidat a la secretaria general d'Esquerra Independentista, Uriel Bertran, va veure la confirmació com a «pal de paller del canvi» en les 934 signatures recollides per al seu aval i les 758 per a Jaume Renyer, aspirant a la presidència. Entre elles, les d'Heribert Barrera i Raimon Escude. Reagrupament.cat va ser el darrer a registrar els avals a Calàbria: 896 per al candidat a la presidència, Joan Carretero, i 812 per a Rut Carandell, que aspira a la secretaria general. Ho va fer el reagrupat Oriol Sallas, que va insistir que conformen «l'única candidatura que no té cap mena d'arrel amb l'executiva actual».Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.