| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 de setembre de 2017


dilluns, 5 de maig de 2008
>

La història dels humils

Un botiguer i un historiador són els impulsors d'un llibre sobre la vida dels masovers que s'ha convertit en un èxit de vendes a Arbúcies, amb més de 300 exemplars venuts en una setmana

ANNA PUIG. Arbúcies

 Foto: A. PUIG «MASOVERS. RECORDS DE VIDES PAGESES»

 Foto: A. PUIG «MASOVERS. RECORDS DE VIDES PAGESES»

+ A dalt, un parent de Bayés, treballant a pagès amb una parella de bous. A baix, els autors i Bayés, quan era petit, amb els seus pares. Foto: A. PUIG «MASOVERS. RECORDS DE VIDES PAGESES»

«El present és el final d'un llarg camí ple de casualitats que ens porta a cadascú de nosaltres a ser qui som i a viure on vivim.» Un pensament escrit en el pròleg de Masovers. Records de vides pageses per Jordi Bayés, botiguer d'Arbúcies convertit en editor d'aquest llibre que explica les arrels de la seva família però també la història de la masoveria i de la vida dels arbuciencs en el darrer segle. L'autor és Josep M. Rovira, historiador i amic de Bayés. Fruït d'aquesta amistat va sorgir la idea de fer un llibre que s'ha convertit en un autèntic èxit de vendes a Arbúcies. En poc més d'una setmana se n'han venut més de 300 exemplars. I és que, per Sant Jordi, a Arbúcies, els grans triomfadors no van ser ni Carlos Ruiz Zafon ni Najat El Hachmi, sinó Rovira i Bayés.

«Una tarda de diumenge de fa un parell d'anys estava al sofà llegint un llibre de la història d'Arbúcies i em vaig adonar que cap dels meus avantpassats hi apareixien. Vaig trucar en Josep M. i li vaig preguntar si podia escriure la història de la meva família. I a partir d'aquí vam començar a investigar», explica Bayés. Aquesta investigació els ha portat a entrevistar més d'una trentena de persones, la majoria avis d'Arbúcies i de les rodalies, consultar arxius parroquials i registres civils. El resultat és la recuperació de la història de les nissagues Bayés-Serradesanferm i Pujolràs-Johé. «Teníem clar que si la història d'aquestes famílies no es posava en un context històric, el llibre perdia valor. Per això hem utilitzat aquests personatges per refer la trajectòria històrica d'Arbúcies i la zona del Montseny des de finals del segle XIX fins a finals del XX», explica Rovira. I és que aquestes petites històries de gent humil –masovers, treballadors, gent de poble– que no apareixen en la història en majúscules són peces fonamentals en el trencaclosques de la història general.

El llibre, de 130 pàgines i amb una vuitantena de fotografies de gran valor, relata com la nissaga familiar de Bayés s'estén pel territori del Montseny ocupant diferents masos. Parla també del progressiu declivi de la societat pagesa en benefici de la vida urbana i de com els pagesos i masovers es converteixen en vilatans. Podem assabentar-nos de curiositats com ara que el propietari d'Anís del Mono tenia propietats a Arbúcies o que l'actual restaurant El molí de les Pipes va ser antigament una fàbrica de pipes de fumar. En definitiva, un llibre molt recomanable que trobareu per 15 euros a diversos comerços d'Arbúcies i Sant Hilari.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.