| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 de març de 2019


dijous, 1 de maig de 2008
>

La coral de les bones persones

Gospel Viu! ha editat un CD i un DVD, «The gospel x-perience in symphony»

DANI CHICANO. Palafolls
El 10 de novembre de l'any passat, el cor Gospel Viu! va fer l'enregistrament del seu primer CD i el seu segon DVD, The gospel x-perience in symphony, posant de cap per avall l'Auditori de Girona, en el millor sentit de la paraula. Moisès Sala dirigeix aproximadament una setantena de cantaires amateurs, però que apliquen un rigor professional al que fan. Demà (21.00 h) presenten el seu nou espectacle al teatre El Jardí, de Figueres. Part de la recaptació del concert està destinada a fins benèfics.


+ Una imatge de l'espectacle The gospel x-perience, de Gospel Viu!, a l'Auditori de Girona. Foto: MANEL LLADÓ

Una cita de Lluís Llach en el concert de comiat a Verges, el març de l'any passat, serveix a Moisès Sala per sintetitzar el leitmotiv del grup que va fundar el 2002 a Palafolls: «El dia que preguntin a un infant: ‘Què vols ser quan siguis gran?', i respongui, únicament: ‘Bona persona', aquell dia la societat que tots volem serà una mica més a prop.» Aquest és el rerefons, l'embolcall, d'un projecte musical sòlid liderat per Moisès Sala, d'una qualitat sorprenentment alta tenint en compte la condició d'amateurs dels membres del cor. Aquest rigor i passió, combinat amb l'efecte de la massa coral, provoca que, habitualment, després del primer tema, el grup ja s'hagi fet seu el públic, que més de la meitat del concert se'l passa dret picant de mans.

L'espectacle que presentaran demà a Figueres, i que van estrenar el 20 d'octubre del 2007 a Girona i van enregistrar el 10 de novembre, The gospel x-perience, no és en format simfònic, però sí que té un combo format per músics de prestigi com ara el bateria Michael Weiss, el guitarrista Jordi Torrens, el pianista Xavier Dotras i el contrabaixista Jorge Sarraute. Per a l'actuació de demà a Figueres també comptaran amb la participació del figuerenc Àlex Carbonell (orgue Hammond). El programa combina versions d'espirituals negres, de temes de gospel populars i tradicionals, amb peces d'autors moderns. Gospel Viu! dóna molta importància a la qualitat musical, però sense perdre ni una engruna de la vitalitat, el dinamisme i la frescor d'aquest tipus de música, sense oblidar establir ponts de connexió amb el públic, evitant fer cap mena de proselitisme, com explica Sala: «Som conscients que cantem música religiosa, però creiem més en el sentit humà d'aquesta i ens distanciem, amb tots els respectes, d'altres tipus de corals en les qüestions formals, perquè no portem túniques i no entrem en un determinat tipus de litúrgia. A més, tampoc cantem en català ni castellà.»

Gospel Viu!, amb seu a Palafolls però amb una indubtable tirada cap a les comarques gironines –molts dels seus membres provenen de la Selva i el Gironès– també ha engegat el projecte Gospel Sense Fronteres, en què ha obtingut fons per destinar a causes solidàries. A Figueres, part dels fons recaptats aniran destinats a l'Associació Catalana de la Síndrome de Rett. El 2006 van anar a parar a la Fundació Amics de Joan Petit-Nens amb Càncer, i en l'any 2007, a la Fundació Vicente Ferrer.

Moisès Sala, amb una sòlida formació musical i experiència en la direcció de cant coral, va promoure la creació de Gospel Viu! el 2002 a Palafolls i la catorzena de persones implicades en el projecte de seguida va créixer fins a arribar a la setantena de cantaires de l'actualitat. El seu projecte més ambiciós, fins ara, ha estat aquest espectacle de gospel simfònic, un tipus de format únic en l'arc mediterrani i amb algun precedent a Anglaterra. Moisès Sala, a més, també imparteix tallers de gospel i espirituals.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.