| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 3 d'octubre de 2023


diumenge, 27 d'abril de 2008
>

ERC creu que la bidireccionalitat de l'aigua comporta ampliar la conducció fins a Cunit

Esquerra ratifica a Amposta el seu rebuig als transvasaments però avala una interconnexió solidària de doble sentit

S. CASADO. Amposta
ERC va donar el vistiplau ahir al fet que s'ampliï la conducció d'aigua de l'Ebre fins a l'àrea de Barcelona per unir-la amb la dessalinitzadora de Cunit, però alhora va proposar que fos bidireccional. Tot això, en el marc d'un congrés nacional en què Esquerra va aprovar la resolució de l'executiva regional de l'Ebre, que ratifica el compromís de l'Ebre del 2003, reconeix que el procés és un allargament del transvasament de l'Ebre i que la infraestructura prevista és desmesurada atesa la situació conjuntural de sequera. I tot això, en un moment en què el reial decret del govern estatal ja s'ha aprovat. D'altra banda, el secretari general dels republicans, Joan Puigcercós, va assegurar que els líders territorials del partit sí que es manifestaran el 18 de maig a Amposta.


+ Puigcercós, Benach i Carod-Rovira durant el consell nacional d'ERC a Tarragona. Foto: J. SELLART EFE

La resolució de l'executiva regional de l'Ebre es va aprovar gairebé per unanimitat –95 vots a favor, dos en blanc i cap en contra– planteja la possibilitat d'ampliar el traçat de la conducció d'aigua prevista en el decret aprovat pel govern estatal, i té l'objectiu que sigui reversible, és a dir, que hi pugui circular aigua de manera bidireccional des de la dessalinitzadora de Cunit, que es preveu que estarà operativa el 2010. La bidireccionalitat seria una realitat gràcies a la construcció d'una canonada addicional d'uns 15 quilòmetres –la diputada ampostina Marta Cid va proposar aquest nombre de manera orientativa– que uniria la infraestructura de Cunit amb la conducció general que ja està projectada entre la xarxa del minitransvasament i la conca Ter-Llobregat.El text plantejat pels republicans ebrencs dóna el vistiplau explícit al Compromís per l'Ebre del 2003, en què els partits signants –ERC, ICV i el PSC– es declaraven contraris a «qualsevol mena de transvasament».

A més, també denuncia que la infraestructura que preveu el decret de l'Estat és un allargament del transvasament de l'Ebre a Tarragona fins a Barcelona, i que, des del punt de vista econòmic, és desmesurada. En aquest aspecte, ERC creu que tota la infraestructura –pressupostada en 180 milions d'euros– només pot ser aprofitada adequadament si es transforma la interconnexió en un sistema reversible. Un altre aspecte que preocupa l'executiva regional de l'Ebre és que, el decret estatal, en la disposició addicional quarta, planteja la possibilitat d'aplicació d'aquest tipus de mesures a altres territoris. Des d'Esquerra Independentista es va criticar la posició oficial del partit ja que no es considera coherent i s'exigeix la defensa del mateix al govern i al Parlament per evitar el transvasament.LA PETICIÓ D'ICV
El portaveu d'IC-Verds al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, va exigir ahir al govern de Rodríguez Zapatero que es «comprometi que la titularitat de la infraestructura que ha de portar aigua a l'Ebre com a mesura excepcional sigui de caràcter públic i de la Generalitat de Catalunya». Segons els ecosocialistes, ICV vol ser la garantia que «l'aixeta es tanca i no es torna a obrir».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Mas diu a la Terra Alta que molta gent de les Terres de l'Ebre se sent «enganyada» pel govern

>Zapatero s'oposa al mercat de l'aigua

>Cap pometa té el pomer

>Bellvei enllesteix les obres per portar l'aigua de l'Ebre al nucli

>Aigua al Llenguadoc-Rosselló

>Entre els rius grans i nuclearitzats

>El transvasament del Roine preveia portar 630 hm³ anuals i costava 2.530 milions

>Reduir en 10 m³/s el que es gasta al regadiu

>Un informe francès diu que Catalunya vol el Roine per covardia de no optar per Rialb

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.