| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dissabte, 26 d'abril de 2008
>

Els municipis de l'àrea nuclear s'oposen frontalment al dipòsit de residus d'Ascó

Afirmen que només l'acceptaran si tenen la seguretat que serà temporal, fins que es trobi una solució a llarg termini

EL PUNT. Tarragona
L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) s'ha manifestat «en contra de l'existència de set magatzems de residus d'alta activitat» radioactiva, «com els existents fins ara» i com el magatzem temporal individual (MTI) que Enresa vol construir a Ascó. Segons afirmen els afectats (13 ajuntaments de l'àrea asconenca) «no s'acceptarà la construcció d'un sistema d'emmagatzematge modular transportable a l'emplaçament de la central nuclear d'Ascó si no és que s'utilitza com a magatzem pont, això és, durant únicament un o dos anys per després traslladar els residus al magatzem temporal centralitzat» (MTC), que sí que compta amb el suport de l'AMAC i on Enresa vol concentrar el combustible gastat de totes les centrals de l'Estat espanyol.


+ L'MTC belga de Dessel (a la imatge, fotografies preses a l'interior) va ser un dels visitats per l'AMAC, tot just ara fa un any, per conèixer el procés d'emmagatzematge dels residus. Foto: J.P.

L'AMAC recorda que el sisè pla general de residus radioactius, aprovat pel govern espanyol la primavera del 2006, «estableix l'MTC com a forma única de gestió dels residus radioactius d'alta activitat i del combustible gastat de les centrals nuclears, i elimina les opcions que incloïa el pla anterior d'ampliació de les actuals piscines d'emmagatzematge i de construcció d'MTI».

Segons l'AMAC, l'entitat va acordar l'abril del 2006 a Saragossa «donar suport a la construcció d'un MTC en considerar que aquesta és l'única solució real d'emmagatzematge segur, sobretot tenint en compte que la vida dels magatzems va més enllà de la de les centrals nuclears i que hem d'evitar la dispersió de residus per tot l'Estat en emplaçaments que en un futur no tindran instal·lacions per al seu tractament i vigilància com poden ser les centrals actuals». L'associació afegeix que «s'ha de construir un MTC amb la finalitat d'alliberar els emplaçaments de les centrals nuclears de l'ús d'emmagatzematge de residus d'alta activitat».

L'AMAC agrupa, a més dels 13 ajuntaments de l'àrea d'Ascó, els de l'àrea de Vandellòs i els afectats per la resta de plantes atòmiques de l'Estat. NOTÍCIES RELACIONADES

>Contradiccions sobre el camió

>Reus vol respostes

>CiU i ERC desconfien

>Els pobles de l'àrea de la central d'Ascó no volen els residus

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.