| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 8 d'octubre de 2024


dissabte, 26 d'abril de 2008
>

La jutgessa va prorrogar la detenció de Sanromà sabent que no tenia res pendent

El jutjat de Lleida va confirmar el mateix diumenge que no hi havia cap requisitòria vigent contra ell

JOSEP M. FLORES.
La jutgessa d'instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat va decidir prorrogar la detenció del professor de la URV Manel Sanromà arrestat per error pels Mossos tot i tenir per escrit un comunicat del jutjat de guàrdia de Lleida que li confirmava que no existia cap requisitòria vigent contra aquesta persona. El fax amb aquesta comunicació va arribar al jutjat a les 12.25 del migdia de diumenge, però la jutgessa va preferir esperar fins l'endemà per tenir la certesa que es tractava d'un error. Sanromà va passar la nit als calabossos. Ara el professor ha posat el cas en mans d'advocats per demanar responsabilitats als Mossos i a la jutgessa.


+ Manel Sanromà, fotografiat ahir a casa seva. Foto: G.P.

El suplici que va haver de viure el cap de setmana passat el professor de matemàtica aplicada a la Universitat Rovira i Virgili, Manel Sanromà, va ser fruit d'un cúmul d'errors dels Mossos d'Esquadra, primer, i de la jutgessa, després. El primer error el va cometre l'any 2001 l'àrea d'elaboració de dades policials dels Mossos, que va assignar a Manel Sanromà una ordre de detenció i ingrés a presó per una condemna pendent dictada pel jutjat penal número 2 de Lleida. El cas és que aquesta requisitòria corresponia en realitat a una altra persona que el mateix 2001 va ingressar voluntàriament a la presó per complir la pena. El jutjat penal número 2 de Lleida no va comunicar als Mossos que l'ordre de detenció ja havia quedat sense efecte perquè el condemnat ja havia ingressat a la presó i llavors va ser quan els Mossos per error la van assignar a Sanromà. La policia de la Generalitat disposa d'una base de dades informàtiques en què consten totes les persones que en algun moment han tingut relació amb la policia, ja sigui per haver denunciat algun fet, per haver-ne estat testimoni o bé per haver estat detingut o denunciat. Per evitar confusions d'identitat, quan el nom d'alguna persona passa a formar part de la base de dades de Mossos, passa automàticament a tenir un número de fitxa. La persona contra la qual pesava l'ordre de detenció té el número de fitxa SIP-232552 i Sanromà, el SIP-238552. El funcionari que l'any 2001 va entrar l'ordre de detenció a la base de dades es va equivocar d'un número –va picar un 8 en comptes d'un 2– i així va ser com va convertir Sanromà en un fugitiu de la justícia. El professor de la URV consta als arxius policials i té assignat el número de fitxa SIP-238552 des del novembre del 1999, quan va denunciar que havia estat víctima del robatori d'un ordinador a la mateixa universitat.

Diumenge passat, quan estava allotjat amb la seva dona i una altra parella en un hotel de Sant Joan Despí, els Mossos el van anar a buscar a les cinc de la matinada per detenir-lo per la requisitòria que tenia pendent. Ell els va dir una vegada i una altra que es devia tractar d'un error, però els agents van procedir amb el protocol, se'l va endur a comissaria i a primera hora del matí el van portar al jutjat de Cornellà. La titular del jutjat d'instrucció número 1, Mercedes Arbós Marín, va prendre-li declaració i Sanromà va tornar a insistir un cop i un altre que tot plegat era un error. La jutgessa va posar-se en contacte amb el jutjat de guàrdia de Lleida per comprovar si la requisitòria del penal número 2 que constava als Mossos era vigent. A les 12.25 del migdia, el jutjat de guàrdia de Lleida va trametre un fax al de Cornellà en què manifestava que aquesta requisitòria no constava, però tot i això la jutgessa no se'n va refiar i va decidir prorrogar la detenció de Manel Sanromà fins l'endemà, dilluns, a l'espera que fos el mateix jutjat penal número 2 el que confirmés la vigència de l'ordre. Per això, la jutgessa de Cornellà va dictar aleshores la pròrroga de la detenció i Manel Sanromà va ser emmanillat i conduït als calabossos de la comissaria dels Mossos, on va passar tota la nit. Durant les primeres quatre hores de la detenció, Sanromà no va estar en cap calabós, però un cop la jutgessa va prorrogar l'arrest els Mossos l'hi van tancar. El mateix Manel Sanromà recordava ahir la humiliació que va sentir en veure's tractat com un delinqüent. Durant el seu arrest, Sanromà va tenir una crisi d'ansietat i va haver de ser traslladat a l'ambulatori de Cornellà. «Em van portar emmanillat i vaig haver de passar emmanillat davant de diverses persones sense haver fet res», explicava ahir el professor de la URV. Sanromà recorda que només un dels agents dels Mossos es va compadir d'ell: durant tota la nit se'n va preocupar, li va dur aigua i li va donar conversa per tranquil·litzar-lo. «Vull saber qui és aquest agent perquè ara el considera com un germà», va relatar. A primera hora del matí de dilluns, quan Sanromà ja feia 26 hores que estava detingut, el jutjat penal de Lleida va confirmar a la jutgessa de Cornellà que no hi havia cap requisitòria vigent contra Sanromà. Simultàniament, els Mossos van comprovar que l'ordre que els constava a ells també era errònia. Però, tot i això, Sanromà encara va haver d'esperar tres hores per sortir en llibertat. La jutgessa el va fer traslladar al jutjat per comunicar-li que la detenció quedava sense efecte perquè havia estat fruit d'un error, però Sanromà va ser traslladat als jutjats com a detingut i emmanillat.

Manel Sanromà ha posat el cas a mans d'un bufet d'advocats de Barcelona que estudia denunciar tant els Mossos com la jutgessa. Segons Sanromà, els Mossos hauran d'explicar per què el tenien fitxat quan ell no ha comès mai cap delicte. «És evident el desgavell administratiu i informàtic dels Mossos i per això recorrerem a l'Agència de Protecció de Dades perquè els demani explicacions.» Quant a la jutgessa, Sanromà creu que la responsabilitat és major perquè va allargar innecessàriament l'error sabent que no hi havia cap base. «Ja ens trobarem als tribunals», va sentenciar ahir Manel Sanromà.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.