| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


divendres, 25 d'abril de 2008
>

Ascó s'enfronta ara al fantasma dels residus

Enresa projecta construir al complex nuclear un magatzem temporal individual (MTI) de combustible irradiat

JORDI PRADES EFE. Tarragona
La gestió dels residus radioactius d'alta activitat és, juntament amb el risc d'accident i l'elevat preu de construcció i operació d'una central, el principal escull amb què es troba la indústria atòmica per justificar l'ús de l'energia nuclear per produir electricitat. De ben poc serveixen els arguments del sector nuclear (menys emissions de CO2, més fiabilitat de subministrament continu, més independència de l'exterior quant a proveïment de combustible, etc.), també contestats pels sectors més crítics, quan apareixen en escena fantasmes com els de la fuita coneguda cinc mesos després que es produís, i encara parcialment, i com el del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, que s'ha trobat amb una oposició intensa i organitzada que el qüestiona.


+ Ecologistes en Acció ja va irrompre l'any 1999 al ple de la Diputació de Guadalajara per protestar contra la construcció de l'MTI de la central nuclear de Trillo. Foto: EFE

L'oposició a l'MTC, on es guardarien junts tots els residus d'alta activitat produïts per totes les centrals nuclears de l'Estat, no és només ecologista, tècnica i científica, sinó també política, i en aquest darrer àmbit a diferents nivells: des de la manifestada per l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears, disposada però a negociar possibles compensacions, fins a l'aprovada pel Parlament, que tot i els vots en contra del PSC i del PP va donar llum verd a la proposta de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, que rebutja la construcció d'aquesta instal·lació al territori nacional.

Ha estat justament aquesta oposició la que ha endarrerit el projecte de l'MTC previst en el sisè pla general de residus radioactius, segons el qual l'emplaçament del cementiri nuclear s'havia de decidir l'any passat perquè entrés en funcionament el 2011, just després que comencessin a arribar des de França els residus reprocessats de Vandellòs I i poc abans que se saturin les piscines de les centrals nuclears de l'Estat espanyol, entre 2013 (Ascó I) i 2021 (Vandellòs II).

Atès el retard, l'empresa estatal de residus radioactius, Enresa, ha tret a concurs les bases per dissenyar els contenidors on preveu emmagatzemar el combustible gastat dels dos reactors d'Ascó, segons van advertir ahir Ecologistes en Acció referint-se a l'anunci publicat «amb caràcter urgent» en el BOE 91, de 15 d'abril de 2008. Així, en lloc de l'MTC, Enresa opta de moment per l'MTI per resoldre la saturació de les piscines on es guarda actualment l'urani irradiat.

Es tracta d'una mesura com la que ja s'aplica a les centrals de Guadalajara (Trillo i Zorita) i que xoca de ple amb la filosofia de la nova cultura de l'energia, segons la qual cal establir un calendari de tancament progressiu de les centrals nuclears. Segons Ecologistes en Acció, els MTI «són una condició indispensable per garantir l'activitat d'aquestes centrals uns quants anys més», ja que «després de la saturació de la piscina, la central hauria de deixar de funcionar si no troba una solució».

L'MTI d'Ascó hauria de ser operatiu al febrer del 2011. Consisteix en un magatzem «en sec» a l'aire lliure sobre una llosa de formigó on es dipositarien tres contenidors modulars de 150 tones cadascun. Enresa detalla que els contenidors han de tenir un doble ús: a més de ser transportables, han d'oferir garanties d'emmagatzematge segur durant un període mínim de 50 anys. També han de disposar d'un mecanisme que dissipi la calor que produeixen els residus a través d'un sistema de refrigeració per inducció.

Ecologistes en Acció ja ha avançat que presentarà al·legacions al projecte i critica que Enresa vulgui «exonerar» els operadors i propietaris de les plantes atòmiques: «Han de ser els titulars de les centrals nuclears els que han de costejar totes les despeses que sorgeixin per la gestió dels residus, i això ha d'incloure els costos de disseny i subministrament del magatzem en sec, així com la seva gestió, ja que són aquestes qui s'han beneficiat amb l'explotació de les centrals», afirmen. A més, reiteren que «la millor solució» per a les centrals és «el seu tancament i desmantellament». Per la seva banda, fonts d'Enresa van desvincular ahir el projecte de l'MTI de la futura construcció de l'MTC, afirmant que el primer també estava previst en el sisè pla general de residus radioactius.INSPECCIÓ EUROPEA
D'altra banda, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) rebrà experts de la Comissió Europea per informar-los directament sobre les mesures adoptades després de la fuita d'Ascó.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El CAT diu que la fuita no ha contaminat el riu

>Més veus crítiques des de l'Ebre i el Camp

>Projecten construir un cementiri de residus al complex nuclear d'Ascó

>Projecten construir un cementiri de residus al complex nuclear d'Ascó

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.