| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 d'octubre de 2021


dimecres, 23 d'abril de 2008
>

Paraules d'amor, senzilles i esfereïdores

Presentem les principals novetats de narrativa i assaig que parlen del cor i la passió en el nostre dia de l'amor

V. GAILLARD. Barcelona
Amor, tema inesgotable en la literatura, com la mort i la guerra, continua donant vida a milers de llibres cada any, ja sigui com a novel·la rosa, que continua tenint una salut excel·lent malgrat els atacs de la crítica, ja sigui des d'una perspectiva més analítica, protagonitzant llibres d'autoajuda, tan en voga els darrers anys. Pel dia de Sant Jordi, que també se celebra el Dia dels Enamorats al nostre país, fem un repàs de les novetats en tots els àmbits. Hi ha editorials, com ara Angle, que proposen fins i tot un «Pack Amor» reunint tres clàssics de la literatura universal per a enamorats de totes les edats. També es troben novel·les que narren l'amor homosexual a l'edat Mitjana i assajos que recullen els refranys relacionats amb l'amor i analitzen els secrets de la passió amorosa.


El Pack Amor d'Angle Editorial aplega les Cartes d'amor de la monja portuguesa, de Mariana Alcofarado, que relaten les vivències d'una monja portuguesa seduïda i abandonada per un oficial francès; Diari d'un home de cinquanta anys, de Henry James, una reflexió sobre l'amor i la vida a partir de l'experiència d'un home que coneix a Florència la filla d'un amor seu de joventut i el seu pretendent, amb què s'identifica, i Els diaris d'Adam i Eva, en què Mark Twain recrea sempre amb humor i irreverència els pensaments dels dos personatges bíblics per analitzar la manera com els homes i les dones entenen el món.

Angle publica, a més, Vint-i-quatre hores d'una dona sensible, de Constance de Salm, una novel·la epistolar que té com a punt d'arrencada una dona que veu el seu amant anar-se'n en calessa amb una altra. Es tracta d'una nouvelle sobre la gelosia, l'amor i la desesperació que va inspirar Stefan Zweig a Vint-i-quatre hores de la vida d'una dona.BREU TRACTAT DE LA PASSIÓ


El prolífic assagista i crític literari Alberto Manguel s'endinsa en el misteri de l'enamorament a través de les cartes d'amor que han enviat personalitats com ara Oscar Wilde a Lord Alfred Douglas, Anton Txèkhov a Olga Knipper, James Joyce a Nora Barnacle i Mozart a Constanza Weber. Editat per Lumen (Breve tratado de la pasión), el llibre permet veure l'evolució de les relacions amoroses al llarg dels segles, i al mateix temps descobrir el costat més tendre de grans personalitats de la història.NARRATIVA DEL COR


Entre les múltiples novetats de narrativa que han aparegut per Sant Jordi se'n troba alguna que pren l'amor com a eix central, com ara Un cor aixanti, de Jordi Tomàs (Proa). La protagonista, una professora d'història de música universitària, rep l'encàrrec d'esbrinar l'autor d'una partitura que li porten dos aixantis (un poble de Ghana) d'un desconegut compositor barceloní de la fi del segle XX. L'amor és el fil conductor d'aquesta novel·la que uneix dos continents i dues èpoques.

Desig de foc (Meteora), de Jordi Cervera, relliga amor i gastronomia en un relat carregat d'erotisme en què guisats i sabors ocupen un lloc central en les relacions entre els personatges: en Llorenç, que treballa en un hostal masia propietat de la Rosa, on conflueixen Didier Chaumont, un fotògraf francès, i Michelle Yun, una seductora actriu.... La novel·la incorpora un receptari comentat per Santi Santamaria, ideal per a enamorats gormands.

Des d'una perspectiva més experimental, la jove Anna Carreras proposa Camisa de foc (Empúries), una novel·la que posa sobre la taula les obsessions i els deliris de l'amor, sempre partint d'una aproximació molt actual de les relacions sentimentals. La protagonista, la dona-d'ombra-cansada, no pot desfer-se del record persistent d'un primer amor misteriosament desaparegut...

L'autora francesa Cécile Slanka dóna receptes per trencar una relació a Com dir-li adéu (Proa / El Aleph), un divertit llibre de relats en què l'autora explica històries d'amor a partir del darrer moment: la carta de comiat.

De la seva banda, Andreu Martín barreja intriga i novel·la rosa a De tot cor (Bromera), una obra premiada amb l'Alfons el Magnànim que gira al voltant d'un temut periodista de la premsa del cor que assassinen després d'haver destapat un negoci que implicava polítics i gent de l'Església. El text, ple d'ironia i crítica envers la premsa del cor, combina tres veus narratives en una història apassionant.

La finalista del premi Sant Jordi, M. Dolors Farrés, s'endinsa en una història d'amor prohibit entre dos monjos joves, intel·ligents i cultes, en un monestir en ple segle XIV. El monestir de l'amor secret (Proa) retrata al mateix temps l'època medieval, farcida d'intrigues familiars, ambicions de poder eclesiàstic i malalties esgarrifoses com ara la pesta negra.

Una història d'amor commovedora i original és la que presenta C.S. Richardson: El final de l'alfabet (Columna). Una parella veu perillar la seva felicitat quan el metges comuniquen una malaltia terminal a l'home. A partir d'aquí decidiran viatjar per tots aquells llocs que ja coneixien i altres que volien descobrir en un itinerari marcat per l'alfabet. De l'A a la Z, la parella recorren diferents ciutats amb l'objectiu de gaudir al màxim el temps que els queda junts.

Entre les novetats d'assaig hi ha el volum Paraules d'amor i refranys catalans (L'Esfera dels Llibres), una antologia de textos de trobadors catalans que parlen de l'amor cortès, cançons de festeig tradicionals i refranys populars sobre el matrimoni. El llibre inclou, a més, poemes d'amor d'autors moderns, com ara Carles Riba i Joan Maragall.

Des d'un punt de vista científic, Eduard Punset continua els seus itineraris amb El viatge a l'amor (Destino), en què explica les claus per comprendre aquest sentiment complex que inclou, per si de cas, una «fórmula de l'amor». Una altra curiositat del llibre és que inclou un qüestionari per explorar la nostra capacitat d'estimar. NOTÍCIES RELACIONADES

>Moccia i els ponts de l'estimació

>El misteri per antonomàsia

>Molt més que quatre lletres

>Poètica de l'amor o no

>Si em necessites, fes-me un crit

>Casats en tres núpcies

>Parelles al peu de la lletra

>Xargay i Hac Mor.

>Esponellà i Puigbert.

>Costa-Gramunt i Pi de Cabanyes.

>Unions sota paraula

>Digue'm que m'estimes, però escriu-me quan ja m'odiïs

>Que ningú no quedi sense un petó

>Premi per a les millors cartes d'amor

>Regalar roses, tirar floretes

>Maresme, terra de roses

>Carlos Ruiz Zafón s'entreveu que serà un dels escriptors més sol·licitats de la diada

>«Escriure és com córrer, un fet bastant natural»

>Caçadors de signatures

>EUiA recull signatures per exigir el canvi d'una llei electoral «injusta»

>Pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés recullen firmes en 400 punts

>Montilla celebra el seu segon Sant Jordi acompanyat del nou ministre Corbacho

>Quinze noms de futur de la música en català s'apleguen a la sala Razzmatazz

>Petons de pel·lícula per a tothom

>La diada dels novells

>Mig centenar d'autors gironins signaran llibres a les parades de la Rambla

>Cervantes i Shakespeare no van morir el mateix dia ni es van plagiar

>El Trampolí presenta el primer relat de la sèrie «Contes per a la tolerància»

>Josep Maria Barris analitza l'evolució de la societat rosinca en un llibre

>Un anunci de «Bonart» amb música de Guillamino guanya el premi Sies.tv

>El fotògraf Martí Artalejo presenta «Visions» a la presó de Girona

>Montilla celebra el seu segon Sant Jordi amb la visita del nou ministre Corbacho

>L'editorial tarragonina Silva supera el centenar de títols publicats

>Thomàs viatja a l'interior del falangisme català

>Revisar les històries locals

>Mostra de llibres riberencs a Flix

>A Valls, els dracs per Sant Jordi

>Festa agitada a Reus

>Més de 120 parades a la Rambla

>Quinze noms de futur de la música en català

>Sant Jordi creix

>Sant Jordi enamora

>Sant Jordi enamora

>Sant Jordi enamora

>Sant Jordi enamora

>Sant Jordi enamora

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.