| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 21 d'abril de 2024


dimarts, 22 d'abril de 2008
>

La Fabra i Coats s'estrenarà per la Mercè

El mes de setembre s'hi faran actes de caràcter familiar de la festa major i l'esdeveniment musical Red Bull Academy

ANNA BALLBONA. Barcelona
L'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, a Sant Andreu, tindrà activitat cultural aquest mateix any. Al setembre serà l'escenari d'algunes activitats de les festes de la Mercè, probablement de caràcter familiar, segons va avançar el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. A més, del 21 de setembre al 24 d'octubre serà la seu del Red Bull Academy, un esdeveniment pensat per a la creació i l'ensenyament musical, que cada any i durant un mes sencer s'instal·la en una ciutat diferent del món. Això propiciarà que Red Bull, el patrocinador de l'esdeveniment, condicioni per al seu ús musical un espai de l'immens complex fabril, on l'Ajuntament projecta fer una factoria cultural i també un nombre significatiu d'equipaments per al barri.


 Foto: J. RAMOS

 Foto: J. RAMOS

+ A dalt i a baix a la dreta, vistes de la Fabra i Coats. A baix a l'esquerra, la nau central, que tindrà usos culturals. Foto: J. RAMOS

Primers tastets del que és utilitzar la Fabra i Coats com a escenari cultural i no com a factoria productora de filatures. Això és el que té pensat fer l'Ajuntament en els pròxims mesos, mentre es va embastant la distribució dels usos definitius, culturals i per al barri, que tindrà. «Començarem a fer usos efímers de l'espai, petites accions que serveixin per mantenir la qualitat de l'espai», va avançar Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament.

Amb aquesta filosofia s'hi faran activitats durant les pròximes festes de la Mercè i serà la seu del Red Bull Academy. De fet, diverses entitats de Sant Andreu han coincidit darrerament a advertir de la necessitat d'evitar que es degradin les instal·lacions de la Fabra i Coats i, per tant, que s'actuï amb una certa celeritat. «Mentre duri el procés de participació s'ha de vigilar que no es malmeti res del que hi ha», va reclamar Jordi Rabassa, membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, durant la trobada per crear la comissió de seguiment veïnal.

Els nous usos de la Fabra i Coats, un gran complex de més de 30.000 metres quadrats, ja estan definits: a la nau central, un centre de producció i ensenyament artístics, i a la resta, equipaments per al barri (escola de primària, institut de secundària, escola bressol, locals per a entitats i casal de barri, sala d'actes polivalent). Ara comença tot el procés per distribuir i dibuixar sobre el paper com i on va cada cosa. El procés serà llarg: fa uns dies el districte de Sant Andreu va crear la comissió de seguiment en què participen entitats i veïns. Però mentrestant, la Fabra i Coats no estarà del tot inactiva, i anirà sent escenari d'activitats per «tastar» l'espai, com explicava Jordi Martí, delegat de Cultura, als veïns. «L'estat de conservació permet simultàniament debatre amb els entitats i començar a donar-hi un ús social», va argumentar.

El Red Bull Academy concentrarà músics professionals i alumnes –té 60 places limitades–, i barrejarà, a través de tallers, formació i exhibició de música. Per a la Fabra i Coats serà la fórmula per tenir a punt unes sales d'assaig de música que «després podran ser escenari de qualsevol altra activitat», segons Martí. Fins ara aquest esdeveniment musical, que té 10 anys d'història, ha passat per diferents ciutats del món, com ara São Paulo, Berlín, Seattle, Melbourne i Toronto.

La Fabra i Coats ja havia estat escenari d'activitats: el 2006 s'hi va fer una jornada de portes obertes, amb un concert de Macedònia inclòs, i més recentment (del 16 de novembre al 16 de desembre de l'any passat), va ser seu de Casa Decor, l'exposició sobre les últimes tendències en el món de la decoració. NOTÍCIES RELACIONADES

>Desconfiança veïnal davant el procés participatiu

>Qui podrà produir cultura a la fàbrica?

>Una altra ciutat dins el cor de Sant Andreu

>La Fabra i Coats obrirà per la Mercè.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.