| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 de juliol de 2024


dissabte, 19 d'abril de 2008
>

La central d'Ascó demana disculpes

Avança que es continuaran trobant més punts amb contaminació radioactiva, l'últim dels quals, localitzat abans-d'ahir

JORDI PRADES. Ascó
L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) va disculpar-se ahir davant els alcaldes dels 13 municipis de l'àrea més pròxima a la planta on el novembre passat es va produir l'emissió de partícules contaminades a l'exterior. El director general de l'ANAV, Enrique Bordiu, i el nou director del complex nuclear d'Ascó, César Candás, van explicar als alcaldes, segons van manifestar aquests, que van subestimar «la sensibilitat» social sobre l'incident i la repercussió mediàtica que s'ha generat per la «confusió» en la interpretació de les dades. Els directius de l'ANAV també van insistir en la «poca rellevància radiològica» de la fuita per a la salut de les persones i el medi ambient. A més, es van comprometre amb «la transparència com un valor estratègic» i van negar que hi hagués la voluntat d'amagar informació.


+ Bordiu (al centre) i Candás (a l'esquerra), ahir amb l'alcalde d'Ascó. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

«Ha estat una mica el de sempre», va explicar l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, José Luis Aparicio, que va qualificar de «normals» les destitucions a la direcció d'Ascó i «la pèrdua de credibilitat que serà molt difícil de recuperar». Aparicio va donar un marge de confiança al nou director en afirmar: «Ens hem de felicitar que finalment es posi en pràctica aquesta transparència que reclamem des de 1985», i va reptar l'ANAV a fer-la efectiva. També va referir-se a la necessitat de disposar de l'informe final de la central i del CSN per treure conclusions definitives.

Respecte a les dades demanades pels alcaldes, el portaveu de l'ANAV, Eugeni Vives, va explicar que «la informació s'ha anat obtenint pas a pas» i que s'ha comunicat al CSN un cop validats els resultats amb tres mètodes de laboratori. «En cap moment hi ha hagut la voluntat d'amagar informació», va assegurar. En aquest sentit va avançar que s'ha trobat una altra partícula radioactiva, a la mateixa zona que les anteriors, i que se'n continuaran trobant més. Va recordar que el sistema de ventilació del magatzem de combustible, que acaba a la xemeneia que es va convertir en el focus emissor en aspirar les partícules, «està aturat» i que per tant «no surten més partícules». L'aparició de més contaminació s'explica, segons Vives, per les diferències en tre el mètode de recerca de «sintonia grossa» i el de «sintonia fina», més sensible. Per motius de «responsabilitat social» i per evitar que es repeteixi un incident similar l'ANAV estudia canvis en els protocols d'actuació amb un equip independent d'experts estatals i estrangers i està fent l'estudi «causa-arrel» per lliurar-lo al CSN a finals de juny.L'OPOSICIÓ ES PRONUNCIA
El cap de l'oposició de l'Ajuntament asconenc, l'exalcalde independent Antoni Casanova, va criticar la gestió de l'alcalde, Rafael Vidal (CiU), que governa amb el PSC. El regidor socialista Josep Martínez, en canvi, va donar suport a Vidal. Segons Casanova l'alcalde hauria d'assumir responsabilitats polítiques. En aquest sentit va comparar l'actitud de Vidal amb la de l'exdirector de la central, que va presentar la dimissió abans de ser destituït.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El CSN i l'AMAC també són qüestionats

>Inventari i efectes dels elements radioactius

>Protecció Civil diu que no hi ha risc radiològic

>Nivells de seguretat internacionals

>El govern català, convidat de pedra

>La fiscalia no descarta una actuació d'ofici

>Avisen que a Ascó encara hi ha partícules radioactives

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.